1903

Шановні користувачі!

До фонду НТБ надійшла книга Стефана Таранушенка «Знищені шедеври української дерев’яної сакральної архітектури. Книга з доповненою реальністю».

У книзі зібрано розвідки Стефана Таранушенка, присвячені п’ятьом знищеним шедеврам української сакральної архітектури: Троїцькій церкві 1710 року в селі Пакуль на Чернігівщині, Покровській церкві 1759 року в місті Зіньків на Полтавщині, Вознесеньській церкві 1759-1761 років в містечку Березна на Чернігівщині, Введенській церкві 1761 року в селі Артемівка на Харківщині, Миколаївській церкві 1760-х років в селі Нові Млини на Чернігівщині. Особливістю книги є елементи доповненої реальності: в кінці кожного розділу є qr-код, скануючи який можна побачити 3d –модель кожної з 5 церков. У 20-30-і рр. автор встиг їх обміряти та зафотографувати перед процесом тотального нищення пам’яток сакрального мистецтва совєцькою владою.

«Я ставив перед собою завдання обмірними креслениками, фотографіями, описом об’єктивно науково точно зафіксувати архітектурну композицію, форми, будівельну техніку та конструктивні засоби майстра. Разом з тим я намагався зрозуміти художній задум, відчути індивідуальне творче обличчя (характер, настрої, світогляд) майстра, а через нього – художній світогляд того соціального середовища, виразником якого був майстер. В цій останній сфері досліду я не міг залишатися холодним регістратором. Навпаки, я намагався крізь призму своїх емоцій суб’єктивно відчути «душу» майстра. На мою думку, дослідник має право на таке суб’єктивно-емоційне сприймання архітектурного твору, його художнього образу, і записані враження дослідника можуть повною мірою допомогти читачеві відчути те, чого неспроможні передати кресленики, фото, технічний опис»  – пише автор.

Книга отримана в дар від видавництва «Видавця Олександра Савчука» за підтримки Українського культурного фонду, Інституту рукопису Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського та Державної наукової архітектурно-будівельної бібліотеки імені В.Г. Заболотного.

Висловлюємо щиру подяку за такий безцінний подарунок нашому університету, що стане у нагоді студентам та науковцям архітектурно-будівельного фаху, а також історикам та всім небайдужим до минулого України, вітчизняної архітектури та пам’яті про її самобутніх майстрів.