0109

Шановні читачі!

 Бібліотека щиро вітає вас з початком нового навчального року та запрошує до абонементу художньої літератури, к. 167

Класичні книжки мають особливий присмак читання. Напевно, тому що ці історії закарбовані в часі. Відчайдушні, сповнені авантюризму, безмежної надії і життєвої сили історії вчать нас шукати прекрасне у повсякденні і бути готовим змінювати світ. Ми підготували добірку класичних творів останніх двох століть, які стали взірцевими для своїх епох. Зокрема, тут ви знайдете і сучасні, і класичні книжки.


Остап Вишня «Мисливські усмішки»


«Мисливські усмішки» — це короткі життєві розповіді, які показують, що можна сміятись, навіть коли дуже важко. Адже Остап Вишня писав їх у найстрашніші роки сталінського режиму. В основі кожної історії — безмежна любов до життя, до рідного краю і народу. Читаючи їх, не перестаєш дивуватись, як автор проніс цю любов через усі випробування каторги і тоталітарної системи.

Це класика, яка вчить нас тому, що на життя можна дивитися з різних перспектив. І кожен сам обирає для себе — з якої.

Немає нічого кращого, ніж перечитати сильний твір зі шкільної програми в дорослому віці і переосмислити його головну ідею.

Іван Франко «Захар Беркут»


Повість «Захар Беркут» — це захоплива історія про волелюбний і життєствердний дух українців. Твір, який написана в 19 столітті і зображує історичні події 13 століття, актуальний і нині. Адже він показує, як одна людина може змінити долю суспільства, як загартовується дух, коли люди усвідомлюють свою колективну могутність, і як з’являється віра в майбутнє, навіть коли є смертельна загроза від ворога.

Це класика, яка вчить нас боротись.

Марко Вовчок «Інститутка»


Марко Вовчок відома творами соціально-проблемної тематики — вона однією з перших почала описувати у прозі долю українського народу. Повість «Інститутка» стала найбільш виразним прикладом того, як співіснують між собою різні соціальні прошарки одного суспільства, як їхні цінності зумовлюють конфлікт світоглядів.

«Інститутка» описує складний і тривалий конфлікт двох антагоністичних груп — кріпаків і поміщиків. Чим вони керуються? Чого прагнуть? Чого бояться? Що їх об’єднує? Відповіді на ці запитання намагалась показати Марко Вовчок у повісті, сповненій душевних переживань і пошуків головних героїв та антигероїв. Наскільки змінився менталітет українців за останні століття? Висновки ви можете зробити самі.

Це класика, яка допомагає зрозуміти власні цінності, ціну людяності й гідності.

Ернест Гемінґвей «Острови поміж течій»


Ернест Гемінґвей — майстер контрастів. У своїх історіях він поєднує бурхливу громадянську війну з душевним спокоєм, а морський штиль — із тривожними роздумами.

Роман «Острови поміж течій» — це початок трилогії, яка поєднує війну і сімейну ідилію. Він розповідає про пошук пригод і натхнення, про спогади з дитинства і біль від втрати близьких. Такий важкий сюжет, однак чим автор втішитить читача? Та й чи буде взагалі це робити? Головного героя Томаса Гадсона часто називають альтер его Ернеста Гемінґвея. Здається, це перший роман, де він так щиро і глибоко відкриває свій внутрішній світ.

Це класика, яка вчить виховувати відвагу, цінувати відданість і приймати втрати.

Еріх Марія Ремарк «Тіні в раю»


Романи Ремарка належать до важковагової класики — це поєднання складної долі головних героїв із нотками романтизму, які надають сенс буремному життю минулого століття.

«Тіні в раю» — це історія про те, як маленькі люди несуть свої особисті трагедії, як пам’ятають і як хочуть знову жити, попри жорстокість війни. Про що може розповісти читачеві такий звичний сюжет подій воєнного часу? Про різні долі і одну надію. Про втому від життя і вічні сподівання. Чи «Тіні в раю» — це просто метафора, чи герої віднайшли землю обітовану в повоєнному Нью-Йорку?

Книжки Ремарка — це окремий світ, тому навіть символічно, що останній його твір отримав таку назву. Це класика, яка вчить сподіватись.

Антуан де Сент-Екзюпері «Маленький принц»


Повчальна казка для дорослих, які за щоденними турботами забули, навіщо живуть. Антуан де Сент-Екзюпері показує цінність дитячої мудрості, про яку ми часто забуваємо за своїми амбіціями, страхами і шаленим ритмом життя.

Можливо, кожному з нас, хто так само, як і Маленький Принц, пізнав різноманіття світу, варто навчитись цінувати дрібниці власного життя і власної сили. У чому сенс нашої щоденної праці? Чому ми хочемо подорожувати, але не подорожуємо? В чому ми бачимо сенс? Чи усвідомлюємо, що самі створюємо ілюзії, що наповнювати життя сенсом і безглуздістю можливо рівнозначно — просто кожен має обрати, що наповнювати?

Глибокий філософський зміст цієї казки вчить нас, як потрібно любити, які цінності в собі плекати, а ще — як цінувати кожну мить і кожен подих. Це класика, яка вчить дивитись на світ по-іншому.

Джек Лондон «Жага до життя»


Джек Лондон і його роман «Біле ікло» знайомі багатьом ще зі школи. Захопливі північні оповіді вчать нас законам життя: перед суворою стихією всі рівні, немає значення, багаті ви чи бідні — виживе лише той, кому не забракне сміливості, витривалості та життєвої енергії.

Безіменний головний герой оповідання «Жага до життя» став образом усіх мрійників-золотошукачів, які намагались підкорити північні простори континенту. Що означає розраховувати лише на себе? Що означає вижити? Що таке насправді одержимість життям?

Джек Лондон вкотре показує захопливе бажання людини жити, перемогти не лише жорстоку стихію, а й внутрішню битву із самим собою.


Рей Бредбері «Кульбабове вино»


Що може бути кращим, аніж теплі спогади про літні золоті вечори? І хто може підкинути рецепт, як пам’ятати їх найкраще? Звісно ж, Рей Бредбері! Його роман «Кульбабове вино» — саме те, що допоможе перетворити меланхолійну ностальгію на зігріваючі спогади.

Літературні критики впевнено сходяться на думці, що описані у романі події — це спогади і переживання автора. Однак якщо копнути глибше, то можна зрозуміти весь символізм вина із кульбаб, яке з таким трепетом робив дідусь головних героїв. Кульбабове вино — це про відчуття, солодку ностальгію серпневих вечорів і можливість повернутись назад у часі. Перечитуючи цей роман, щоразу захопливо віднаходиш у своїй пам’яті закорковані спогади про літо власного дитинства.

Це класика, яка вчить пам’ятати про найсвітліші моменти життя.

Шарлотта Бронте «Джейн Ейр»


Сьогодні важко назвати «Джейн Ейр» Шарлотти Бронте революційним твором, але саме так сприйняла читацька аудиторія цей роман, коли він вперше побачив світ 1847 року. Попри класичну для вікторіанського роману структуру, сюжет викликав здивування, показав нові і раніше малопомітні для англійського суспільства питання.

Це історія сироти, яка всупереч усім негараздам і викликам долі змогла встояти і зберегти найважливіші людські якості: віру в свої сили, чесність і повагу до інших. Незважаючи на складні і трагічні моменти, Джейн завжди переживає глибоку рефлексію власних вчинків і робить свої висновки.

Сюжет роману «Джейн Ейр» завжди відгукувався у серцях читачів. Це класика, яка вчить, що кожна людина — це не лише її оточення, а перш за все її життєві цінності.

Ці та багато інших книжок від класики до сучасності чекають на вас!

За матеріалами сайту: https://blog.yakaboo.ua/15-classic-literature-books/