1905

До уваги користувачів

19 травня відзначаємо


Всесвітній день вишиванки – міжнародне свято, покликане зберегти українські народні традиції через етнічний вишитий одяг. У День вишиванки кожен, хто хоче підкреслити своє українське походження, а також просто підтримати Україну, може одягнути вишиванку

День української вишиванки 2022 – загальнонаціональне свято, яке українці відзначають щороку. Воно не відноситься до державних і не є приводом для офіційного вихідного дня, але громадяни нашої країни з гордістю зустрічають цю подію. День української вишиванки не має постійної дати – щорічно він відзначається в третій четвер травня. У 2022-му році свято випадає на 19 травня.

Українська вишита сорочка – це не просто елемент гардеробу, а й потужний оберіг. З давніх-давен слов'яни використовували льон і конопляне полотно, червоні і чорні нитки. Також мало значення і те, для кого шиється сорочка – для дівчинки, хлопчика, жінки або чоловіка, а може бути, для воїнів. Історики стверджують, що українці споконвіку вишивали такі сорочки, "зачаровуючи" їх на здоров'я, удачу або любов.

Під час вибору вишиванки важливо враховувати значення орнаменту:

  • ромб - символ родючості, поліпшення добробуту сім'ї;
  • квадрат - баланс, гармонія, удача і порядок;
  • спіраль - циклічність часу, символ змін;
  • сварги (нагадують половину цифри 8) - сила духу;
  • восьмикутна зірка - символ возз'єднання чоловічого і жіночого, посилює інтуїцію;
  • хрест - захист від темних сил, гармонія і духовне просвітлення;
  • калина - безсмертя роду і довголіття сім'ї;
  • ромашка - символ кохання і юності;
  • маки - потужний захист від зла, наближення виконання бажань.

Згідно з повір'ями, чоловікам краще носити вишиванку з геометричним візерунками, а жінкам - із зображеннями рослин, трав і квітів.

У мирний час в різних містах люди влаштовували флешмоби і ярмарки, змагання та концерти. Зараз, під час війни, не рекомендується влаштовувати масових заходів з метою дотримання заходів безпеки. Проте 19 травня кожен українець, чи то в Україні, чи то за кордоном, може одягнути вишиванку і показати єдність, незламність і красу українського народу.


За матеріалами сайтів: https://www.unian.ua/lite/holidays/den-vishivanki-2022-data-ta-zahodi-na-svyato-11795343.html

https://1plus1.ua/novyny/koli-den-visivanki-2022-v-ukraini-tocna-data-svata-ta-jogo-istoria


Традиційно до свята бібліотека проводить відкритий перегляд літератури за темою та нагадує про цікаві матеріали з нашого сайту: https://library.diit.edu.ua/uk/article/764; https://library.diit.edu.ua/uk/article/737; https://library.diit.edu.ua/uk/article/736; https://library.diit.edu.ua/uk/article/602; https://library.diit.edu.ua/uk/article/579; https://library.diit.edu.ua/uk/article/221

Текст ілюстровано сучасними моделями вишиванок з простору інтернет