1106

Колесникова Т.О, Щербатюк Т.Г. ВІДКРИТА ОСВІТА І ВІДКРИТІ ОСВІТНІ РЕСУРСИ: ВСТУП. [Video]. YouTube. 10 червня 2022.  https://www.youtube.com/watch?v=kcQ_onmTAFc


Перше відео із серії невеликих відео лекцій «Відкрита освіта і відкриті освітні ресурси: важливість для української вищої освіти».

Сучасні тенденції розвитку вищої освіти в Україні та світі вже протягом 10 років зазнають глибинних змін. Неминучість таких змін упродовж останніх 2-х років підтверджується глобальною кризою в освіті, пов’язаною з впливом пандемії COVID-19, та сьогоднішнім повномасштабним воєнним  вторгненням росії в Україну.

Саме тому питання впровадження нової моделі освіти - відкритої освіти є надзвичайно важливим.

Створення відкритої освітньої екосистеми набуває все більшого значення в європейській вищій школі ще й у зв'язку з тим, що цифрові технології є однією з головних рушійних сил модернізації освіти.

Наукова бібліотека Українського державного університету науки і технологій (Бібліотека УДУНТ) запускає серію невеликих відео лекцій щодо розкриття питань відкритої освіти (Open Education, OE) і відкритих освітніх ресурсів (Open Educational Resources, OER). Бібліотека УДУНТ має 2-річний досвід роботи і навчання в Європейській мережі університетських бібліотекарів відкритої освіти (ENOEL) та досвід цифрової публікації і розміщення відкритих підручників, створених викладачами УДУНТ, в репозитаріях і міжнародних системах OER.

Для розкриття теми було взято до уваги напрацювання багатьох країн світу, а також офіційні документи ЮНЕСКО, Наукового центру Європейського Союзу, SPARC Europe і Європейської мережі університетських бібліотекарів відкритої освіти (ENOEL).