3010

Хеллоуїн

Для сучасної молоді ніч на 1 листопада – це Хеллоуїн (чи Геловін), тобто Halloween (День всіх святих). Свято кельтів повернулося до України – землі, де колись також мешкали окремі кельтські племена.

Цей день відзначається як давнє нехристиянське свято, на якому друїди вшановували свого бога Самхаїна, володаря мертвих. Друїди (давні жреці кельтських племен) вважали, що День усіх святих символізує кінець літа і початок нового року.

Місце народження цього свята – Ірландія. У 1840 році, рятуючись від голоду, викликаного неврожаєм картоплі, ірландці емігрували до Америки. Багато святкових традицій «прижилися» на новому континенті й святкуються дотепер.

Існує оригінальна версія цього свята – начебто це свято родом з України. Цю теорію пов’язують із традицією подавати гарбуза на знак відмови одружуватися, а також семантику слова «геловін», «голова».

Американці дуже охоче святкують Хеллоуїн і зараз. Улаштовують конкурси на кращий костюм, виготовляють вигадливі прикраси, костюми фей, піратів, вампірів, вовкулаків та інших персонажів, які уособлюють злі сили. Найпопулярніший і найвідоміший символ  Хеллоуїну – гарбуз. Його видовбують зсередини, вставляють свічку або ліхтарик і ставлять таку «прикрасу» в кімнаті, де збирається товариство для святкування.

Цього дня люди готують якнайбільше страв із гарбуза: пиріжки, каші, пудинги, соки тощо. А ввечері відбувається дійство, певною мірою подібне до українського колядування. Діти, переодягнені у святкові костюми фантастичних істот, йдуть до сусідів. Господарі знають, що прийдуть маленькі візитери, тому готують солодощі для них, «відкупаючись» від злих духів.

А з настанням темряви веселитися починають дорослі: жартують, танцюють, переодягаютьтся в різні кумедні костюми – загалом, розважаються не гірше за дітей.

 Світ українських святкових традицій. Головін /Шкода М.Н. Традиції і свята українського народу. – Донецьк: Тов. ВКФ «БАО», 2007. – С. 163 – 165.