0612

КНИГИ — ЮВІЛЯРИ

Всі перераховані книги-ювіляри 2018 стали вагомим внеском у розвиток літератури, тому їх по праву називають світовою класикою. Ці книги є на поличках наших книгозбірень і продовжують вабити до себе читачів.

  • До числа книг-ювілярів 2018 року входить збірка новел «Декамерон» письменника епохи італійського ренесансу Джованні Боккаччо. З дня його виходу в світ минуло 665 років. Більшість повістей цієї книги розповідають про любов у різних її проявах – від темної тваринної пристрасті до величного і світлого почуття.
  • Сатиричному романі «Гаргантюа і Пантагрюель», написаному на межі Пізнього Середньовіччя і Нового часу Франсуа Рабле виповнюється 485 років. Складєний з п’яти книг твір у гротескній формі оповідає про людські пороки: черевоугодництво, корисливость, брехню, жадібність, перелюбство. Автор не залишає своєю увагою ні державу, ні служителів церкви.
  •  П’єсі Вільяма Шекспіра «Приборкання норовливої» виповниться в 2018 році 425 років. Дату її написання встановлено дослідниками приблизно, а рік, в якому шедевр легендарного драматурга вперше побачила публіка, історикам невідомий.
  • Перша частина драми «Фауст», що належить перу В.В. Гете, була написана 210 років тому. Головна праця великого драматурга вважається вершиною німецької поезії і являє собою один з варіантів художнього опису популярної за часів автора легенди про доктора Фауста.
  • § Поемі «Паломництво Чайльд Гарольда» Джорджа Байрона виповниться 200 років. Поетичний твір напитано розчаруванням, яке переповнює молоду людину від насиченого і гучного життя, що представляє собою гонитву за задоволеннями.
  • § Історичний роман про епоху Людовика XI «Квентін Дорвард» відзначить свій 195 рік виходу в світ. Його автор, Вальтер Скотт, в якості основного джерела для свого твору використав щоденникові записи молодого дворянина Філіпа де Комміна.
  • Свій 185 день народження відзначить роман «Євгенія Гранде» О. де Бальзака. Сцени із життя людей в провінції, вибір між матеріальним або  духовним – оповідаючи про сучасноме йому суспільство, автор вказує на панування низьких пристрастей.
  • 180 років виповнюється літературної версії казки «Стійкий олов’яний солдатик», що належить перу Г. Х. Андерсена. Трагічна історія кохання маленької одноногого солдата до порцелянової лялечки-балерини придбала популярність у всіх європейських країнах.
  • У 2018 році виповнюється 180 років «Пригодам Олівера Твіста». Майстер авантюрно-пригодницьких романів Чарльз Діккенс оповідає про тяжкі випробування, які випадають маленькому безпритульному хлопчикові, що живе на вулицях Лондона.
  • До числа книг-ювілярів 2018 року також входить оповідання «Золотий жук», яке було написано Едгаром По 175 років тому. Новела американського письменника визначається критиками як рання жанрова форма детектива. В ній розповідається про низку пригод, які відбуваються з головним героєм на шляху пошуку скарбів, захованих за хитромудрим шифром.
  • Роману «Домбі і син» Чарльза Діккенса виповниться 170 років. Малюючи яскраву і багатопланову картину повсякденного життя англійських буржуа, автор розкриває всю її антигуманну сутність, наполягаючи на неприродності укорінених поведінкових традицій.
  • Класичному роману епохи наполеонівських часів «Ярмарок марнославства», що належить перу Вільяма Теккерея, виповнюється 170 років. У ньому автор вказує на негативні сторони соціального устрою Англії і звинувачує буржуазну верству в паразитичному житті.

Запрошуємо всіх бажаючих читати  до к. 167!