0905

9 травня Українавідзначає День Європи.

 Відповідний документ №266/2023 було оприлюднено 8 травня 2023 року на сайті Президента України. 

"Усвідомлюючи європейську ідентичність Українського народу, з метою зміцнення єдності народів Європи, забезпечення миру, безпеки й стабільності на європейському континенті, засвідчуючи відданість ідеалам та цінностям демократії, підтримуючи ініціативи молодіжних та інших громадських об’єднань, постановляю установити в Україні День Європи, який відзначати щороку 9 травня спільно з державами Європейського Союзу", - йдеться в указі.

День Європи набуває особливого значення, адже для українців він є зокрема символом боротьби за свободу та європейське майбутнє, де в основі політик – благополуччя та права кожного громадянина. 

Довідково: В європейських країнах відзначають День Європи 9 травня, як річницю підписання Декларації Шумана. Документ був підписаний 1950 року після руйнації світового порядку та мав на меті створення нової форми організації держав у Європі заради побудови сильних держав, встановлення миру та економічних передумов для ефективного розвитку країн. Саме цей документ заклав підґрунтя європейської інтеграції, став початком створення Союзу європейських країн, заснованого на спільних цінностях та збереженні миру.

P. S. Також Президент подав до Верховної Ради України законопроєкт щодо встановлення 8 травня Днем памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років.