1805

З Днем Вишиванки! 


Зі святом, з Днем вишиванки! Українські традиції – одні з найкрасивіших у світі. І в наших з вами силах поширити їх, розповісти про них всьому. Одягайте свої вишиванки та нехай весь світ побачить, як прекрасна наша Україна і її символи! 


Ми підготували для вас цікаві факти про вишиванку, які ви, можливо, не знали:

Нитки для вишиванок у техніці “білим по білому” готувались три роки!

Хімічних відбілювачів ще не існувало. А хотілося отримати сліпучу білизну морозного візерунка. Тоді стали розстилати нитки на березі річок у найбільшу спеку. Так річка добре відбивала сонячні промені й пряжа природно вигорала до білосніжного відтінку.

Колір ниток для вишивки закріплювали тістом.

До появи штучних барвників вишивальниці використовували природні фарби у вигляді відварів, настоянок із трав, кори, квітів, соку плодів. Наприклад, усі відтінки жовтого отримували із пшеничної соломи. Цікаво, що аби тон був золотим, ці нитки запікали у житньому тісті. Термічна обробка у поєднанні з опарою закваски фіксували відтінок на віки.

Цінність вишиванок для українців.

Українці трепетно ставилися до вишиванок, навіть у найтяжчі часи намагалися їх зберегти. Український фольклорист Віктор Давидюк розповідає, що люди ховали вишиванки в скрині й закопували в землю під час другої світової або ж коли цілі сім’ї відправляли до Сибіру.

Вишиванка зображена на двадцятигривневій купюрі.

А точніше Іван Франко у вишитій сорочці. ЦІкаво: письменник першим серед інтелігенції пропагував вишитий одяг у поєднанні з класичними піджаками, камізельками, тренчами.