0412

«У грудні що не день, то празник»

 

         На останній місяць року припадає найбільше свят. З цього приводу у народі кажуть: «У грудні що не день, то празник».

         Серед численних жіночих свят найзнаменнішим є празник святої великомучениці Катерини, що припадає на 7 грудня. Образ Катерини, як захисниці жіночої долі, знаходимо в багатьох слов’янських і європейських народів. В Україні дівчата влаштовували «пісні вечорниці». Зранку зносили до однієї з осель продукти – крупу, пшоно, капусту – і готували з них борщ та кашу. На спільну трапезу мали право приходити всі парубки без запрошень. За вечерею молодь веселилася, співала пісень, переважно колядкових, дівчата ворожили на судженого.

         День Андрі́я (Калита) — вважається днем пам'яті мученицької смерті одного із дванадцяти апостолів Христових — Андрія Первозваного. За церковними легендами, святий проповідував християнство у Скіфії й дійшов аж до Києва, де на одному із пагорбів поставив хрест зі словами: «Чи бачите гори ці? Повірте мені, на них засяє благодать Божа».

         Даний день народного календаря, до якого приурочувався Андріївський обряд «Калита», суть якого полягає у переведенні юнаків і юнок у дорослі вікові класи. День Андрія справді парубоцький день. Припадає на ніч і день (13 грудня) . Як і в значної кількості українських свят, в його обрядах проглядаються дохристиянські традиції. Наповнені дохристиянськими обрядами, веселощами і розвагами молоді андріївські, як і катерининські, вечорниці припадали на час Пилипівського посту і, отже, ніякою мірою не відповідали нормам християнської моралі. Спроби духовенства подолати цю народну позацерковну традицію, не дали бажаних наслідків. Проте, з плином часу, вечорниці на Андрія, як і інші свята, поступово втратили магічну функцію і перетворились на своєрідну забаву, привід, щоб зібратися неодруженій молоді.

         Наступне свято – день святого пророка Наума, припадає на 14 грудня. У давнішні часи навчальний процес розпочинався взимку – 1 грудня за старим стилем. То була найзручніша пора здобувати освіту для сільських дітей, оскільки завершено найосновніші сільськогосподарські роботи. За народними віруваннями, Наум – покровитель розуму, знань і доброчинства. З цього приводу казали : «Пророк Наум наведе на ум».

         Особливо багато свят після  Варвари, яку відзначають 17 грудня. За нею йдуть Сави (18), Миколи (19), Андросія (20), Ганни (22) та інші.

         Кожне свято має свою специфіку та неповторність.