0501

Щедрівка

         «Щедрик» — не лише найвідоміша українська пісня в світі, але, напевно, й найстаріша в світі мелодія з популярних на сьогоднішній день, оскільки народилась ще в дохристиянські часи. І оспівується в ній прихід нового, щедрого року. “Щедрик” став популярним завдяки відомому українському композитору і етнографу Миколі Леонтовичу. Ця композиція – обробка давньої української новорічної щедрівки – на сьогоднішній день найвідоміша новорічна пісня в усьому світі в перекладі на англійську мову, що має назву “Колядка дзвонів” (“Carol of the Bells”).

         Вперше “Щедрик” був виконаний хором Київського Університету у 1916 році в Києві, а 5 жовтня 1921 року “Щедрик” був вперше презентований на концерті в Карнегі Холі в Нью-Йорку. 

         У 1936 році Пітер Вільховський (також родом з України), який працював для радіо NBC, пише англійську версію слів до “Щедрика” - “Carol of the Bells”. 

         Згодом пісня зазвучала у популярних кінофільмах, оригінальні інтерпретації твору робили відомі рок-гурти. Це дуже популярний мотив і для реклами. Ну, і жоден хор не може оминути цієї пісні – вона є в переліку обов‘язкових. “Carol of the Bells” має безліч обробок – від класики до року, репу, рейву та диско. Шукайте на Ютубі.

         І найголовніше. В Україні прийнято щедрувати в січні. Але річ в тім, що Новий рік наші предки святкували з прибуттям весни, коли все прокидалося, все оновлювалося, відроджувалося. Тоді й співався Щедрик. Навіть в словах його говориться про приліт ластівочок, які, як ви певно розумієте, в січні ще не прилітають.

         Згадуємо та святкуймо разом! Щасливого Різдва!

 

https://www.facebook.com/UkraineTotalRecall/?pnref=story