2501

         Свята мучениця Татіана 25 січня

         Свята мучениця Татіана народилася в Римі, в сім'ї знатного сановника, таємно сповідаючого християнську віру, який виховав свою дочку в істинному шануванні і вірності християнству. Свята Татіана не побажала виходити заміж, а вирішила присвятити себе служінню церкви. Вона була поставлена діаконисою в одному з римських храмів і всі свої сили віддавала виконанню церковних обов'язків.

          Свята мучениця Татіана постраждала під час гоніння на християн при малолітньому імператорі Олександрі Севері (222-235). Її схопили і привели в капище Аполлона, де примушували принести жертву язичницькому ідолу. Відмовившись, свята Татіана була піддана жорстоким тортурам, однак твердість її віри і терпіння були непохитні. Серед мук вона тільки молилася, щоб Бог просвітив її мучителів. І Господь почув молитву праведниці. За її молитви тричі руйнувалися статуї язичницьких богів. Муки, яким піддавали святу Тетяну, або не завдавали їй шкоди, або за ніч сліди їх безслідно зникали, або самі мучителі страждали від ударів, що наносяться невидимою рукою. Приголомшені стійкістю святої, мучителі Татіани тут же відкрито зверталися до Христа, перетворюючись з катів на мучеників за Христа. Голодний лев, випущений на святу Тетяну на арені цирку, почав лащитися до неї, не заподіявши їй ані найменшої шкоди. Знамення сили і істини Господньої, явлені в мучеництві святої Тетяни, багатьох привели до віри в Христа. І тоді перелякані гонителі засудили мученицю на страту мечем. Разом з нею був страчений і її батько, який відкрив їй істини віри Христової.

         А ще святу мученицю Татіану вважають покровителькою студентів. Як свідчить історія, серед багатьох храмових свят Тетянин день – іменини Тетян і свято студентів, що відзначається 25 січня (12 січня за старим стилем) – був особливим.