0403

         Мімоза – улюблена квітка, глибоко пов'язана в нашій свідомості зі святом 8 Березня. У багатьох поколінь нашої країни поява цієї жовтої красуні в квіткових магазинах віщувала наближення весни, тепла і свята. Звичайно, сьогодні квітковий ринок рясніє всілякими вісниками весни: гіацинтами, нарцисами, крокусами і тюльпанами. Але мімоза анітрохи не поступається своїми позиціями конкурентам в питанні вибору весняного букету. Тому любителів «жовтого щастя» цікавить питання про те, як зберігати зрізану мімозу.

         «Правильна» мімоза

         Перш за все, треба сказати, що та квітка, яку в нас прийнято називати мімозою, такою не є. Справжня Mimosa pudica (мімоза сором'язлива) виростає на території Південної Америки і виглядає зовсім по-іншому, ніж букетні гілки. Це маленький вічнозелений чагарник, висота якого в кращому разі сягає метра. Аналогія використання назви «мімоза» виправдана схожими суцвіттями і формою листя. Правда, у цієї мімози квіти більші за розміром і різного забарвлення. Свою назву «сором'язлива» вона отримала через листя, які «реагують» на будь-які зміни, що виникають від коливань температури, освітлення, і, найголовніше, від дотику до них. Цю милу рослину квітникарі можуть розводити тільки в кімнатних умовах або в оранжереї. А на питання про те, як зберегти гілочку мімози, тільки одна відповідь – в горщику.

         Звідки ти, красуня?

         Рослина, яке приносить в наш регіон звістку про весну і дарує нам сонячний настрій, називається акація срібляста. Як і справжня мімоза, вона відноситься до сімейства бобових і має в своєму арсеналі більше 1000 видів. Акація – рослина теплолюбна. Вперше на території Європи вона з'явилася в 19 столітті. Завезена була акація з австралійського континенту на французьку Рів'єру, де добре прижилася і зараз буяє пишним квітом з початку лютого до середини березня.

         Мімоза, відкрий «личко»!

         Листя сріблястою акації – тепер будемо називати її мімозою – нагадують зелень папороті. Вони такі ж гострі й ажурні. Саме колір листя, від сріблясто-зеленого до блакитного срібла, визначив академічну назву цього виду. Дрібні кульки-квітки, що складаються з пухнастих тичинок, зібрані в суцвіття, що нагадують мітлу. Кількість золотистих тичинок настільки велика, що вони перетворюють квітки в ніжні пухнасті кульки. Ранньою весною гілки чагарнику мімози вкриваються ароматними жовтими шапками, що нагадують золотисті віяла.

         Зрозуміло, що природа зберігає цю красу стільки, скільки належить. А як хочеться принести це пухнасте золото до дому і насолоджуватися цим дивом довше. Чи можна зберегти букет з мімози? Розкриємо деякі таємниці цієї квітки.

         Секрети транспортування мімози

         Головне, що потрібно знати – мімоза любить вологу, світло і тепло. Якщо присутні всі три фактори, то вона швидко розквітне і суцвіття розкриваються активно. Відповіддю на питання про те, як зберігати зрізану мімозу, буде виключення будь-якого фактора, а краще за всіх трьох. Якщо передбачається транспортування зрізаних гілок, то зберегти бутони і не дати їм розпуститися – основне в питанні про те, як зберегти. Зрізану мімозу відразу потрібно охолодити. «Охолодження» буде підготовчим етапом перед транспортувальним холодильником і не дасть утворитися конденсату на листках. Охолоджену мімозу щільно упаковують в поліетилен. Це дозволить стримати запилення вже з'явившихся тичинок. Потім поліетиленові упаковки складають в картонні коробки. Перевезення повинно відбутися протягом доби, так як довше без вологи рослина залишатися не може. Нам мімозу привозять з теплих широт. Напередодні свята ще можуть бути морозні дні, тому актуальним є питання про те, як зберегти гілочку мімози, куплену в подарунок, і донести її неушкодженою. Відповідь проста: щільний обгортковий папір врятує від впливу морозу і вітру.

         Акліматизація мімози в приміщенні

         Потрапивши до приміщення, квітка обов'язково відчує зміни. Знову наступає момент, коли потрібно згадати про фактори комфорту для мімози: волога, світло і тепло. Не варто відразу ставити її в воду, їй треба дати можливість акліматизуватися. Дайте гілкам полежати в кімнаті в упаковці (20-30 хвилин) і тільки потім розпакуйте. Тепер наступне завдання: як зберегти мімозу, щоб стояла довше? Щоб букет мімози став рівномірно пухнастим, кінці стебел треба роздробити і занурити їх на 1-2 хвилини в окріп. Такий струс для рослини тільки на користь. Він дає поштовх до пожвавлення бутонів. Якщо цього не зробити, бутони можуть обсипатися нерозкритими. Наповнюємо вазу гарячою водою і розподіляємо гілки просторо, «з повітрям». У вазі мімоза не любить тісноти. Щоб бутони були пухнастими, обприскуємо суцвіття холодною водою.

         Тепер ви знаєте всі секрети того, як зберігати зрізану мімозу. Подовжіть радість весняного настрою!