0704

Благовіщення Пресвятої Богородиці – одне із 12 головних свят у православному календарі. Святкується воно 7 квітня.

         Дата Благовіщення кожен рік статична. Святкують цю подію християни ще з 3 століття. Але тільки в 7 столітті празник дістав свою постійну дату і свою сучасну назву. До цього дня день Благовіщення часто називали «Зачаття Христа». З назви стає зрозуміло, що подія пов’язана з «благою вістю». Саме 7 квітня, рівно за дев’ять місяців до Різдва, Діві Марії явився архангел Гавриїл. Згідно з легендою, Марія вже була кілька місяців заміжня, але це був саме духовний шлюб зі своїм далеким родичем Йосипом. Все тому, що, виховуючись у монастирі, Марія багато молилася і думала про віру, після чого вирішила віддати своє тіло Бога. Архангел Гавриїл і приніс непорочної Марії звістку про те, що у її лоні зародилася життя і що 7 січня вона народить на світ Сина Божого. Вважається, що під час того, як ангел з’явився Діві Марії, що вона читала Біблію в тому місці, де в пророцтві Ісаї говорилося про те, що Син Божий стане Сином Людським. Коли Марія читала ці рядки, вона подумала про те, що готова стати останньою служницею у жінки, яка народить Месію. Вона і не підозрювала, що саме їй судилося стати цією жінкою.

Гарні традиції Благовіщення

         Багато народних традицій цього свята існують досі. Слов’яни традиційно в цей день звали весну. Вони виходили на вулицю і збиралися разом, водили хороводи, співали пісні. Було прийнято пекти жайворонків і ластівок, але, звичайно, з пісного тіста. Треба було заманювати пташок, щоб вони швидше приносили з собою весну. Ще одна традиція, яка є церковної, пов’язана Благовіщення з птахами. У царській Росії в цей день завжди відпускали голубів на волю. Голуби є символом Святого Духа і птицею, яка приносить добрі вісті.

         Щоб в сім’ї протягом року панували лад і щастя, а також, щоб здоров’я не підводило, потрібно з’їсти в Благовіщення шматочок проскури. Її можна купити в церкві і освятити для кожного члена сім’ї. Все, що залишиться, можна покришити на городі: щоб врожай у цьому році тільки радував. А якщо додати крихти в мед, то люди, які займаються бджолами, в цьому році точно отримають відмінний продукт у величезній кількості.

Які існують прикмети на Благовіщення: 

         Якщо вітряно й холодно, то літо буде врожайним

         Вранці туман також говорить про гарний врожай.

         Відмінною прикметою є дощ у день свята: у лісі в цьому році буде багато грибів

         Гроза, згідно з народним повір’ям, принесе великий урожай горіхів

         Якщо день буде теплим, то влітку буде багато ягід і огірків

         Якщо не буде ластівок у небі, то настання весни затягнеться і попереду ще чекають морозні дні.

http://samsonova.com.ua/blagovishhennya-2016-rik-koli-bude.html