2204

День Землі - назва, яку використовують по відношенню до різних заходів, що відбуваються навесні і покликані спонукати людей бути уважнішими до тендітного і вразливою навколишньому середовищу на планеті Земля. Захід вперше було організовано мережею «День Землі». Існують два основні періоди проведення Днів Землі: в березні (поблизу весняного рівнодення) і 22 квітня. Крім того, в даний час багато рядових учасників і ініціативні групи планують і проводять ряд заходів до Дня Землі поблизу моменту літнього сонцестояння, щоб максимально використовувати теплу погоду і вільний час людей.

"Нехай будуть лише мирні і радісні Дні Землі для нашого прекрасного космічного корабля - планети Земля, що летить і обертається посеред холодного космосу зі своїм настільки вразливим вантажем життя ..."

Генеральний секретар ООН У Тан, 21 березня 1971 року.

День Землі святкується у багатьох країнах у день весняного рівнодення, щоб відзначити момент, коли починається весна (у Північній півкулі) або осінь (у Південній).

.

Прапор Землі не є офіційним символом чогось (бо офіційно не існує всепланетного уряду). Він являє собою фотографію планети з космосу (нині використовують знімок, зроблений астронавтами Аполлона-17 дорогою до Місяця) на темно-синьому тлі. Традиційно Прапор пов'язаний з Днем Землі і багатьма іншими природоохоронними, миротворчими та громадянськими міжнародними заходами.

.

Символом Дня є зелена грецька буква Θ (Тета) на білому тлі.

.

У День Землі в різних країнах, за традицією, лунає Дзвін Миру, закликаючи людей Землі відчути всепланетну спільність і докласти зусиль до захисту миру на планеті та збереження краси нашого спільного дому. Дзвін Миру — символ спокою, мирного життя та дружби, вічного братерства і солідарності народів. І водночас — це заклик до дії в ім'я збереження миру і життя на Землі, збереження Людини і Культури.