1406

Моро́зиво — заморожений солодкий десертний продукт. Морозиво виготовляється звичайно з молока, вершків, масла, цукору з додаванням смакових та ароматичних речовин. Морозиво може бути також фруктовим (на основі соку і мякоті фруктів і ягід). Таке морозиво називається ''щербет''.

Поживна цінність

         Морозиво як продукт молочний має понад 100 корисних речовин. У ньому містяться білки, жири, вуглеводи, цілий набір вітамінів (А, В1, В2, В12, С, Д, Е, Р). Кількість вітамінів С збільшується при додаванні фруктового наповнювача.

         Вчені встановили, що компоненти, котрі входять до складу морозива, сприяють виробленню в організмі серотоніну — речовини, яка відповідає за хороший настрій і бореться зі стресами.

Історія

         Iсторія продукту, що одержав назву морозиво, почалася дуже давно, ще за 3000 років до нашої ери в Китаї. Десерти з лимона, води і натуральних смакових речовин, молока, а також змішані зі снігом або льодом фруктові соки, натуральні або підсолоджені - рятували від жари жителів Китаю. Рецепт смачного засобу від жари поступово поширювався по всій Центральній Азії.

         Європа дізналася про заморожений десерт у 1292 р. від відомого мандрівника Марко Поло. Рецепт заморожування фруктових напоїв дізнався від Марко Поло Гіппократ. Він відразу став рекомендувати його своїм пацієнтам, тому що воно покращувало самопочуття, настрій. Військові готували собі суміш із снігу з вином або молоком, медом і фруктовими соками. Таке було й у походах Олександра Македонського. Спеціальні естафети рабів доставляли сніг із гірських вершин і з печер. У якості холодильників служили глибокі земляні ями, у котрих попередньо ущільнений сніг під товстим прошарком гілок дерев і землі міг зберігатися декілька місяців. У античному Римі з гір Албанії, із льодовика Альп приносили сніг і перемішували його з рожевою водою, медом, фруктами і деревною смолою. Ця суміш вважалася делікатесом.

         У 1553 р. Катерина Медичи стала королевою Франції, і з нагоди цього торжества на десерт було подане морозиво з малини, апельсинів і лимонів. Її син Генріх приохотився до цих делікатесів і вживав їх щодня. Рецепти складу морозива були державною таємницею.

         Під час правління французької королеви Ганни Австрийской уперше з'являється шоколадне і ванільне морозиво.

         У 17 сторіччі у всіх прошарках населення Парижа і Відня морозиво стало улюбленими ласощами. У 1788 р. у Відні видається поварена книга, що містить різноманітні рецептури морозива.

         Тоді ж звістка про морозиво дійшла і до Америки через мандрівників. Незвичайно любили морозиво президенти США.

         Під час Наполеона Третього у Франції було створено перше вершкове морозиво. Його рецепт був винайдений Ле Беєм в місті Плобьер. Саме тому даний сорт морозива отримав звичне всім назву «пломбір».

         У 1919 р. американець Християн Нельсон розробив рецепти морозива, глазурованого шоколадом. Його назвали "пиріжок ескімоса" (эскімо-пай). Він же розробив технологію масового випуску. Через чотири роки, Нельсону був виданий патент для виробництва морозива на паличці.

         …З часом морозиво стало найпопулярнішим десертом в багатьох країнах, кожна з яких придумувала різні добавки і суміші, щоб смак морозива став більш пікантним, ароматним і витонченим. Наприклад, Італія вважається батьківщиною морозива-асорті. В Австрії стало прийнятим подавати морозиво з шоколадом. Саме завдяки всім цим варіаціям на тему морозива, ми маємо сьогодні найсмачніший і улюблений багатьма десерт.