2707

28 липня
День Рівноапостольного Великого князя Київського Володимира – хрестителя Київської Русі-України.
День хрещення Київської Русі-України

День Хрещення Київської Русі − України − державна пам’ятна дата в Україні на честь Хрещення Русі, що відзначається щорічно 28 липня − у день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира.

Ця пам’ятна дата відзначається здавна − перше широке народне святкування Дня хрещення Русі пройшло 1888 року (ідея святкування належала київському митрополиту Платону). Датою ж хрещення Київської Русі, яке провів князь Володимир, вважається 988 рік. Літопис описує цю подію так: “…Володимир послав посланців своїх по всьому городу, говорячи: “Якщо не з’явиться хто завтра на ріці − багатий, чи убогий, чи старець, чи раб, − то мені той противником буде…”. А назавтра вийшов Володимир з попами цесарициними і корсунськими на Дніпро. І зійшлося людей без ліку, і влізли вони у воду… а попи, стоячи, молитви творили. І було видіти радість велику на небі й на землі, що стільки душ спасається”.

Згідно з “Повістю минулих літ”, 988 року київський князь Володимир Святославович під час Хрещення народу промовив таку молитву: “Боже великий, що сотворив небо і землю! Поглянь на новії люди свої! Дай же їм, Господи, узнати тебе, істинного Бога, як ото узнали землі християнськії, і утверди в них віру правдиву і незмінную. А мені поможи, Господи, проти врага-диявола, щоб, надіючись на тебе і на твою силу, одолів я підступи його”.

 Благотворним наслідком Хрещення та розповсюдження християнства на нашій землі стало очищення народу від ідолопоклонства та утвердження іншого сенсу життя, створення нової культури, запровадження своєї писемності й літератури, архітектури й живопису, розвиток науки й освіти. Вагомим є значення християнської віри в процесах консолідації та гуманізації суспільства, становленні вітчизняного законодавства і права, розвитку економічного й господарського життя. Християнство поставило Київську Русь в один ряд з іншими європейськими християнськими народами, перетворило Київ на могутню столицю великої держави.

Нехай це свято назавжди залишається символом духовної та національної єдності українського народу, дарує всім щедрої Божої благодаті, миру, духовної наснаги, міцного здоров’я та довголіття.