1908

Яблучний Спас або Другий Спас – свято, яке відзначають 19 серпня. Вважається, що саме Яблучний Спас знаменує собою закінчення літа. Наприкінці святкового дня прийнято проводжати захід сонця піснями. Раніше люди вірили, що так можна попрощатися з літнім теплом.

У свято Яблучного Спаса донині звершується Божественна літургія, в кінці якої відбувається освячення яблук та інших овочів і фруктів. Селяни вважали Яблучний Спас одним з найбільших свят, який також називали святом урожаю.

Обов'язковою частиною святкування Другого Спаса була традиція частування один одного яблуками. На стіл подавали страви з яблук, варили яблучне варення. Також з першого врожаю яблук пекли пироги. Вважається, що в святковий день яблука набувають якоїсь магічної сили і можуть подарувати красу і молодість тим, хто скуштував їх.

У цей день прийнято їсти яблука та інші фрукти, поливаючи їх медом. Відкушуючи перше яблучко, потрібно загадати бажання, сказав чарівну фразу "що надумано – збудеться, що збудеться – не минуеться".

 По погоді на Яблучний Спас 2016 можна спрогнозувати погоду на зиму. У народі досі говорять "Який яблучний Спас, такий і січень буде", "Яка погода на день Другого Спаса, така буде і на Покрову", "Якщо 19 серпня сухий день, то й осінь буде суха, якщо мокрий – осінь буде дощовою, а якщо на небі жодної хмаринки – чекай морозної зими".