0410

Збереження, невиснажливе використання та відновлення тваринного світу залежить від кожного з нас, тому Міністерство екології та природних ресурсів України закликає долучитись до відзначення Всесвітнього дня захисту тварин і особистими справами зробити свій посильний внесок у цю необхідну та добру справу.

4 ЖОВТНЯ - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЗАХИСТУ ТВАРИН

Чомусь багато хто називає тварин нашими меншими братами. Але ж, якщо врахувати той факт, що тварини в чомусь іноді можуть бути більш кмітливі ніж ми, або ж для них навколишнє середовище більш зрозуміле, ніж нам, то їх можна було б назвати нашими старшими братами. Однак очевидно одне – людина в переважній більшості випадків залишається чільною і домінуючьою істотою, а тварини як правило, пригнічені, тож ці відносини ніяк не можна назвати братніми. Статистика невблаганна: кожну годину з лиця нашої матінки Землі безповоротно зникають три види тварин. Навіть не віриться! Кожен день відходять в історію близько 70-ти видів флори і фауни нашої планети. Біологічне різноманіття Землі неухильно скорочується величезними темпами.

Ще в 1931-му році прихильники руху захисту природи, на Міжнародному конгресі, що проходив в італійській Флоренції, враховуючи сумну динаміку розвитку відносин людини і природи, ініціювали установити щорічний Всесвітній день захисту тварин, який було прийнято відзначати 4-го жовтня. Дата проведення Дня тварин була вибрана на честь дня пам’яті відомого католицького священика Франциска Ассизького, померлого 4-го жовтня 1226-го року, котрий вважається в католицькій культурі покровителем тварин.

Сьогодні, з боку численних товариств захисту тварин з різних країн світу, вже стало доброю традицією влаштовувати різноманітні масові заходи на тему захисту природи і тварин нашої планети. День тварин проводиться з метою підвищення свідомості суспільства щодо необхідності захисту нашого з вами навколишнього середовища, а так само – з метою підвищення активності у сфері захисту тварин, якої потребують не тільки тварини дикої природи, а й наші домашні улюбленці. Лідируючу позицію у світі за чисельністю домашніх тварин на душу населення займають Сполучені Штати Америки. Серед європейських країн на першому місці знаходиться Чехія, де в доброї половини чеських сімей була в наявності, як мінімум, одна домашня тварина. Чехи так люблять своїх домашніх тварин, що приблизно чверть із них має документ про походження або родовід.