1701

Хрещення Господнє (Свято Богоявлення)

І сталося у ті дні: прийшов Ісус з Назарету Галілейського і був хрещений в Йордані Іоанном. І негайно, виходячи з води, побачив Він небо розкрите і Духа, як голуба, який зійшов на Нього. І голос пролунав з неба: "Ти - Син Мій улюблений, в Тобі Моє благовоління". (Мк. 1: 1-111)

Всі прихильники православної церкви 19 січня 2018 року відзначають одне з великих свят – Хрещення Господнє, зване також Богоявленням. В цей день вся вода після освячення стає цілющою і здатна здивувати своїми властивостями навіть завзятих скептиків.
       Згідно з Євангелієм, в цей день Ісус Христос явив себе людям Сином Божим – в той час, коли Іоанн Предтеча (Хреститель) хрестив людей в йорданських водах, до нього прийшов Ісус і попросив хрестити його. В той момент, коли Іоанн Хреститель здійснив обряд обмивання, відбулося справжнє диво: людям явилася Пресвята Трійця. Небеса відкрилися, народу з'явився голуб (Дух Святий) і почувся божественний голос (Бога Отця), який сказав про те, що Ісус – Син Божий. Саме тому у свята дві назви – Хрещення Господнє або Богоявлення.

Відразу треба сказати, що купання в йордані (спеціально прорубаній ополонці) на свято Хрещення – це не церковний, а народний звичай. Адже в Богоявлення абсолютно вся вода стає освяченою, незалежно від того, в ополонці вона або тече з-під крана. Так що пірнати в крижану ополонку зовсім не обов'язково – достатньо в цей святий день ізглибокою вірою умити обличчя.

Якщо ж ви все-таки вирішили скупатися, то необхідно пам'ятати:
купатися потрібно тільки в спеціальній ополонці (йордані) після її освячення;
перед тим, як зайти у воду, слід вимовити молитву "Отче наш" або одну зі спеціальних молитов перед купанням. При купанні треба обов'язково швидко тричі зануритися у воду з головою, після чого тричі перехреститися і сказати: "В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа".

В Хрещення треба купатися в сорочках, а не в купальних костюмах, щоб не бентежити оточуючих оголеним тілом.

Категорично не рекомендується купатися в крижаній воді при застуді, гіпертонії, хронічних захворюваннях, хворобах шкіри. Найкраще напередодні свята Хрещення звернутися до свого лікаря і отримати особисту консультацію про безпеку купання.

18 січня, у Водохресний святвечір, необхідно дотримуватися посту. У народі вечір напередодні Богоявлення називається «Голодна кутя».
Напередодні свята Хрещення кожна господиня повинна наготувати мінімум 12 страв. 19 січня господиня накриває святковий стіл, на якому обов'язково повинні бути м'ясні страви.

Після того, як закінчилася служба в церкві, всі кути в домі потрібно окропити святою водою – це захистить всю сім'ю від хвороб на цілий рік.
Якщо ви з кимось посварилися, свято Хрещення Господня – прекрасний  день щоб помиритися, бо Ісус Христос проповідував всепрощення, так що ведіть себе відповідно.

На Водохрещу не можна прати і мити підлогу, тому що таким чином можна осквернити воду. Крім того – скаржитися, пліткувати, обмовляти, прибирати, прати, в'язати і шити. Будь-яку роботу в ці дні краще припинити.
        У свято Хрещення не можна ворожити, інакше доля зміниться в гіршу сторону.

Отже, вітаємо вас з найбільшими православними святами – Богоявленням і Хрещенням Господнім! Бажаємо, щоб на вас зійшла свята Божа благодать, щоб тіло і душа, омиваючись освяченою водою, наповнилися здоров'ям, легкістю, втіхою, щоб минули біль, досада, розчарування, ненависть і пороки, а на зміну їм в душі запанували мир, спокій і злагода!