2601

27 січня – Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

 Їм – неоплаканим і невідспіваним...

  Їм – похованим без труни й молитви,

 позбавленим могили й шани – 

присвячується цей день-реквієм.

 Пом'янімо мільйоннії жертви Голокосту…

 

1 листопада 2005 року Генеральна Асамблея Організації Об´єднаних Націй ухвалила резолюцію, в якій постановила, що день 27 січня – це Міжнародний день пам´яті жертв Голокосту. Цей день було обрано не випадково: саме 27 січня 1945 року було звільнено від фашистів найбільший з гітлерівських концтаборів, Освенцим, розташований в 70 кілометрах від Кракова. Всього у фашистських таборах смерті було знищено шість мільйонів євреїв і мільйони людей інших національностей.

Для України печальним символом Голокосту є Бабин Яр. Під час Другої світової війни фашисти використовували це урочище як місце масових розстрілів. Корінні кияни пам’ятають про страшні події вересня 1941 року, коли Київ окупували німецькі війська. Пройшовши через страхіття Голодомору (1932-1933р.), українці як ніхто інший розуміють біль єврейського народу.

Вшануйте пам’ять жертв Голокосту хвилиною мовчання в цей день та запаліть свічки на знак скорботи. Хай вашими молитвами загублені души страчених дітей та замордованих жертв знайдуть спокій та відійдуть у вічність до Бога.