2401

Про Едгара Аллана По

До 210 річниці від дня народження

Життя Аллана Едгара По, як і більшості творчих людей, було неспокійним та драматичним, сповненим протилежностей. Йому довелось спізнати і бідність, і забезпеченість, крайнє розчарування і велике кохання, повне ігнорування з боку читачів і велику популярність. Сповнений протилежностей був і його характер: запальний, гордовитий, енергійний і, водночас – вишуканий лірик, романтик та аристократ.

В ряду письменників, які писали глибоко і твори яких по-справжньому «чіпляють», одне з перших місць по праву належить Едгару Аллану По. Непросте особисте життя, постійна бідність і похмурий, за спогадами сучасників, характер наклали свій відбиток на його творчість – вона дійсно унікальна, але при цьому буквально пронизана чимось невловимо похмурим.

  • По є родоначальником сучасної форми детектива і психологічної прози. Його твори також вплинули на формування наукової фантастики.
  • Едгар Аллан По був одним з перших письменників з США, які зробили в своїй творчості наголос на новели. За двадцятирічну літературну кар’єру він написав одну п’єсу, по 2 поеми і повісті, десяток есе, півсотні віршів і близько 70 оповідань.
  • По намагався прожити виключно на доходи від своєї творчості, через що все життя його переслідували проблеми з фінансами, посилені пристрастю до алкоголю.
  • Едгар Аллан По був одним з небагатьох письменників-американців, чия популярність в Європі значно перевершувала славу в рідній країні.
  • Коли По був живий, його знали швидше як літературного критика, ніж як письменника.
  • По з’явився на світ у родині акторів, які на час гастролей залишили немовля на піклування діда. Коли Едгару виповнився рік, його батько покинув сім’ю, і більше про нього нічого не відомо. Незабаром від хвороби померла і мати хлопчика, залишивши майбутнього письменника, його брата і сестру сиротами.
  • Дворічного По взяла до себе родина багатого торговця, давно мріяла про власну дитину. Його сестра росла по сусідству в іншій родині, а брата виховали родичі з іншого міста.
  • По здобув вищу освіту у ВНЗ, заснованому Джефферсоном. Навчання було дорогим – близько 350 доларів в рік, тому однокурсниками Едгара були тільки діти з багатих сімей. Сімнадцятирічний По вивчав у вузі класичну філологію і сучасні мови.
  • У вузі По почав пити і захопився азартними іграми. До кінця навчального року він зібрав боргів на 2,5 тисячі доларів, з яких 2 тис. доларів програв в карти. Його прийомний батько зі скандалом погодився оплатити лише десяту частину цієї суми, і По, не зважаючи на успіхи в навчанні, був змушений покинути університет.
  • Першу збірку віршів Едгара Аллана По було опубліковано, коли поетові виповнилося 18 років. Свої творіння По підписав ім’ям «Бостонець». У 2009 році невідомий шанувальник творчості письменника купив збережену копію цієї збірки за 662,5 тисячі доларів – рекордну суму для літератури США.
  • Посварившись з вітчимом, 18-річний По пішов в армію, так як відчайдушно потребував грошей. Військовим він назвався Едгаром А. Перрі, а також додав до свого справжнього віку 4 роки.
  • Едгар Аллан По успішно навчався у військовій академії у Вест-Пойнті і мав добру репутацію, поки не дізнався про повторне одруження вітчима, що позбавляло його навіть примарних шансів на спадщину. Тоді По став навмисно ігнорувати накази і шикування, був заарештований, засуджений і звільнений зі служби США.
  • Тисячу примірників третьої книги По було надруковано на гроші кадетів Вест-Пойнта, що чекали від свого колишнього однокурсника звичної сатири і пародій. Їх очікування не виправдалися, але гроші вже було не повернути.
  • Дружиною По була його двоюрідна сестра Вірджинія. На момент весілля дівчині було 13 років, а її обранцю – 27.  Її смерть стала великою катастрофою для Едгара По, потрясінням, призвело до душевного зриву і трагічно вирішило його долю.
  • Останні роки життя, 1847-1849, були роками напівбожевілля, п’янства, гірких принижень з одного боку, та високих творчих успіхів – з іншого боку. Попри свою дивну і неоднозначну поведінку, письменник створив ще кілька творів, які пізніше визнають геніальними.

http://moyaosvita.com.ua/literatura/cikavi-fakti-pro-edgara-allana-po/

https://dovidka.biz.ua/edgar-po-tsikavi-fakti/

http://poglyad.com/blog-109/post-1599