0910

3-4 жовтня 2019 р. в бібліотечно-інформаційній сфері України відбулась велика подія – IV Міжнародна конференція UNIVERSITY LIBRARY AT A NEW STAGE OF SOCIAL COMMUNICATIONS DEVELOPMENT. Тема 2019 – University Library in the Development of Digital Infrastructure of Science and Education. http://conflib.diit.edu.ua/Conf_univ_Library

Унікальність цього форуму не тільки в тому, що він єдиний в Придніпровському регіоні й Сході України, але в міжнародному складі університетів-організаторів. Крім Науково-технічної бібліотеки Дніпровського національного університету залізничного транспорту ім. академіка В. Лазаряна співорганізаторами є Бібліотека Назарбаєв Університету (Республіка Казахстан), Наукова бібліотека Білоруського національного технічного університету та Фундаментальна бібліотека Білоруського державного університету (обидві – Республіка Білорусь). Успішному проведенню конференції сприяла й Секція університетських бібліотек Української бібліотечної асоціації.

Участь у Конференції прийняли 118 фахівців й науковців бібліотечно-інформаційної сфери, книговидавці, історики, IT-фахівці, громадські діячі, представники Міністерства освіти і науки України... Доповідачі з Казахстану, Білорусії, Польщі, Китаю, Філіппін, України у 47 доповідях (включаючи скайп-доповіді) поділилися досвідом, як університетські бібліотеки світу сьогодні надають послуги із цифрового видавництва журналів і матеріалів конференцій, консультують із питань відкритого доступу й авторського права, допомагають вченим у формуванні власних наукових профілів, приймають участь в оцінюванні наукових ресурсів – наукометрія, бібліометрія та інші метрики… Окремим лейтмотивом стали доповіді щодо академічної доброчесності та участі бібліотек в суспільних проектах, що потребують не тільки територіальної підтримки бібліотек, але й інтелектуальної та психологічної…

Надзвичайно цікавими й захоплюючими були майстер-класи, що проводились в комп’ютерних класах ІОЦ і дозволили кожному учаснику власними руками творити бібліотечні «інтелектуальні продукти»:

- “Система OJS: працюємо як автори та читачі“ (ведуча – О. Савельєва, зав. відділу бібліотечно-інформаційних технологій НТБ ДНУЗТ);

- «Інформаційно-аналітична та наукометрична система “Публікаційний профіль університетської науки"» (ведуча – В. Юнаковська, гол. бібліотекар НТБ ДНУЗТ).

На два дні конференції (3-4 жовтня 2019 р.) ДНУЗТ став місцем паломництва директорів провідних університетських бібліотек різних держав, науковців, передових представників бібліотечно-інформаційної спільноти, які йдуть в ногу з часом та впроваджують найсучасніші цифрові технології в практику своєї роботи. Бо були ОБМІН ДОСВІДОМ, ДИСКУСІЇ, НАВЧАННЯ, ПРАКТИКА та обговорення ПЛАНІВ НА МАЙБУТНЄ.

Завдяки насиченій та різноманітній культурній програмі гості встигли побувати як на екскурсії містом Дніпро, помилуватися студентським містечком університету, історичними та сучасними культурними осередками і красою чарівної осінньої Набережної Дніпра, так і були в захопленні від козацької вольниці – острову Хортиця.

Колектив науково-технічної бібліотеки на чолі з директором Колесниковою Т.О., к.н. із соціал. комунікацій, с.н.с., БЕЗКІНЕЧНО ДЯКУЄ однодумцям Обчислювального центру (кер. – проф. Міщенко М.І.), команді проректора з АГЧ Яценка Д.К.... І самий гучний VIVAT О.М. ПШІНЬКУ, ректору ДНУЗТ та А.В. РАДКЕВИЧУ, проректору з науки та інноваційного розвитку, за НЕЙМОВІРНУ ПІДТРИМКУ конференції, що багатьох просто вразила!

«Всі університети світу сьогодні активно формують цифрову інфраструктуру для активної комунікації зі студентами, викладачами, науковцями, – зазначив у привітальному слові ректор ДНУЗТ, професор Пшінько О.М. – І ми дуже пишаємося тим, що наша Науково-технічна бібліотека не лише відповідає на виклики часу, а йде попереду, виконуючи свою місію та торуючи шлях до Європейського майбутнього».

Щиро дякую вам, колеги і друзі-однодумці, за активність, фахові доповіді, майбутні грандіозні плани на майбутнє!

Тези доповідей та презентації будуть розміщені на сайті конференції ( http://conflib.diit.edu.ua/Conf_univ_Library).

Доповіді (статті) після закінчення рецензування вийдуть окремим виданням на окремому сайті CONFERENCE PROCEEDINGS “UNIVERSITY LIBRARY AT A NEW STAGE OF SOCIAL COMMUNICATIONS DEVELOPMENT”

До нових зустрічей в наступному році!

Колесникова Т.О., директор НТБ ДНУЗТ, к.н. із соціальних комунікацій, с.н.с.