3010

Урсула Ле Гуїн

Урсула Ле Гуїн – відома американська письменниця, що полюбилася шанувальникам фантастики. Можна сказати, що Урсула – новатор у даному жанрі, оскільки в її творах розглядаються як вигадані всесвіти, так і гострі соціальні проблеми.

Урсула Кребер Ле Гуїн народилася 21 жовтня 1929 року в історичному містечку і науковому центрі Берклі.

Хоча Урсула написала безліч дитячих оповідань, поетичних збірок і критичних есе, читачі звикли сприймати її як автора науково-фантастичних романів, проте сама Ле Гуїн називає себе романісткою. Її книги відрізняються від творів Толкієна або Мартіна, бо Урсула нещадно приправляє свої роботи антропологією і соціальними проблемами.

У 1968 році Урсула почала роботу над циклом «Земномор'я», до якого входять шість книг: «Чарівник Земномор'я», «Гробниці Атуана», «На останньому березі», «Техану», «На інших вітрах» та збірка оповідань «Оповіді Земномор'я». Особливий світ, створений письменницею, представляє собою архіпелаг, який ділиться на невеликі острівці, населені людьми, казковими істотами, драконами, карго, мореплавцями, чарівниками і білими варварами. У цьому всесвіті магія постає не надприродним явищем, а буденною частиною життя.

У 2004 році знаменитий режисер Роберт Ліберман зняв фільм за мотивами циклу Ле Гуїн «Чарівник Земномор’я», де зіграли Себастьян Роше, Кріс Готье, Дженніфер Келверт і інші зірки кіно.

Урсула не любила розповідати подробиці особистого життя. Журналістам відомо тільки, що її існування було спокійно і одноманітно.

У 2017 році Урсуле Ле Гуїн виповнилося 87 років. Останній твір було написано в 2008 році – це повість «Лавінія». Померла письменниця 22 січня 2018 року в своєму будинку в Портленді.

https://24smi.org/celebrity/4577-ursula-le-guin.html


821(100) Л 33 Ле Гуин, У. Волшебник Земноморья. В 3-х ч. : пер. с англ.- СПб. : Северо-Запад, 1992. - 606 с.
821(100) Л 33 Ле Гуин, У. Волшебник Земноморья. В 3-х ч. : пер. с англ.- СПб. : Северо-Запад, 1992. - 606 с.