0402

Шановні користувачі! 

До свята всіх закоханих пропонуємо вам добірку літератури про кохання з фонду нашої бібліотеки

Вічна класика нашої літератури.

Українка, Л. Лісова пісня

«Писала я її дуже недовго, 10-12 днів, і не писати ніяк не могла, бо такий уже був непереможний настрій, але після неї я була хвора і досить довго «приходила до пам’яті». Далі я заходилася її переписувати, ніяк не сподіваючись, що се забере далеко більше часу, ніж саме писання, — от тільки вчора скінчила сю мороку, і тепер чогось мені шия і плечі болять, наче я мішки носила», — писала Леся Українка в листі до сестри Ольги.

Оксана Забужко переконана, що насправді «Лісова пісня» — українська версія легенди про Грааль, а Лукаш — це український Парсіфаль. «Лісова пісня» — це є в дійсності в чистому вигляді гностична містерія, це історія перетворення духа в душу», — каже письменниця.

Проте це ще й історія чистого кохання Мавки до Лукаша. Хоч більшість із нас читали драму ще у школі, особливість класики в тому, що вона кожного разу — нова.

Мирний, Панас. Повія

Панас Мирний ще в юності написав у «Щоденнику»: «…хочу показати безталанну долю житія людського, високую його душу, тепле серце». Мети він досяг в одному зі своїх кращих творів.

Героїня роману Христя — молода, красива, здорова дівчина. Після смерті батьків їй доводиться йти в місто у найми. І скоро вона починає бачити, що в місті все інакше. Христі важко спостерігати за «вільним» життям, «гуляннями» дівчат разом із чоловіками вночі. Але вона продовжує довіряти людям і вірити в любов…

За матеріалами сайту :  https://vsiknygy.net.ua/shcho_pochytaty/review/43503/

Кобилянська, Ольга. "В недiлю рано зiлля копала…"

До збірки входять надзвичайно поетичні та емоційні твори Ольги Кобилянської (1863—1942), пронизані мотивами вальсу й романтичної пісні-балади, що надають їм ліричної схвильованості, допомагають глибше проникнути у внутрішній світ героїв і задуматись над вічною загадкою жіночої душі. Вірність і зраду, ревнощі й кохання, сердечні радощі й болі переживають героїні цих творів, прагнучи знайти своє щастя. Письменниця подає власну інтерпретацію загальнолюдських “вічних” тем, хвилюючи нас, пробуджуючи чисті почуття, спонукаючи замислитись над істинними цінностями життя.

З літератури 70-80-х

Загребельний, Павло. Твори. Історичні романи

В романах «Євпраксія» і «Роксолана» — розповіді про жіночі долі, покалічені своїм жорстоким часом, антигуманізмом тогочасного суспільства.

Наслідком його художнього освоєння сучасності стали три романи з робітничого життя «З погляду вічності» (1970), «Переходимо до любові» (1971), «Намилена трава» (1974), роман «Розгін» (1976), предметом зображення якого виступають учені, наука, НТР, і веселий бурлескний «сільський» роман «Левине серце» (1979).

За матеріалами сайту: https://md-eksperiment.org/post/20170321-pristrasna-poziciya-nevtomnij-poshuk-do-60-richchya-z-dnya-narodzhennya-pavla-zagrebelnogo

  

Гуцало, Євген. Твори 

Трилогія «Позичений чоловік»,«Приватне життя феномена» та «Парад планет» (1982 — 1984) викликала неоднозначну реакцію критики, спричинювалась до літературних полемік. За щедрістю використання фольклорних скарбів (насамперед — народної фразеології, прислів’їв, приказок, анекдотів тощо) трилогія може змагатися з відомим романом О. Ільченка «Козацькому роду нема переводу…». Появі романів передували своєрідні, за визначенням автора, ексцентричні оповідання (“Жінки є жінки”,“Звабники і звабниці” та ін.), які ввійшли до збірок “Полювання з гончим псом” (1980) та “Мистецтво подобатись жінкам” (1986). У цих оповіданнях, написаних із невимушеним використанням елементів гротеску, травестії, бурлеску, своєрідно реалізується давній задум Є. Гуцала створити український Декамерон.

За матеріалами сайту: http://ukrlit.org/hutsalo_yevhen_pylypovych

  

Сучасні українські твори

Талан, Світлана. Кoли ти пopуч

Дaшa булa туpбoтливoю дoнькoю тa oнукoю, щиpo любилa Льoшу, мpiялa пpo вeciлля, зaтишний будинок i дiтeй… Aлe бaтьки вiдвepнулиcя вiд cвoєї cлуxнянoю дoчки, нapeчeний — вiд чиcтoї нapeчeнoї, пpecтижнa клiнiкa — вiд кpaщoї мeдcecтpи. У чoму її пpoвинa? Лишe в дoбpoму cepцi i пpaгнeннi дoпoмoгти тим, xтo пoтpeбує цьoгo.

У тoй фaтaльний дeнь пicля aвapiї нa тумaнній тpaci пoнiвeчeнe зaлiзo булo зaлитo кpoв’ю. Дaшa, зaбувши пpo cвoї paни, нaмaгaлacя дoпoмoгти пocтpaждaлим, aлe дoля зiгpaлa з нeю злий жapт. Xвopoбa, якoю вoнa зapaзилacя, pятуючи iншиx, нeвилiкoвнa. Вoнa пoвиннa знaйти в coбi cили жити дaлi — cтiльки, cкiльки їй вiдвeдeнo, щoб вce-тaки знaйти тoгo, xтo будe пopуч з нeю в гopi i в paдocтi ...

Тaлaнoвитa пиcьмeнниця, диплoмaнт пpecтижнoгo лiтepaтуpнoгo кoнкуpcу «Кopoнaцiя cлoвa», Cвiтлaнa Тaлaн poзпoвiлa дpaмaтичну icтopiю, якa ... мoжe cтaтиcя з кoжним iз нac.

Зapaз близькo 40 мiльйoнiв людeй у вcьoму cвiтi живуть зi cмepтeльнoю нeдугoю, нaзвaним «чумoю XX cтoлiття». В Укpaїнi oфiцiйнo зapeєcтpoвaнo бiльшe 160 000 чoлoвiк з вipуcoм iмунoдeфiциту. Якщo вipуc нe зупинити, вжe чepeз 5 poкiв кiлькicть xвopиx у нaшiй кpaїнi мoжe пepeвищити 1 000 000 чoлoвiк.

Талан, Світлана Розколоте небо

Укpaїнa, 1930-тi poки. Вapя виpocлa в зaмoжнiй poдинi, у якiй вмiли тa любили пpaцювaти, тoму й гocпoдapcтвo мaли мiцнe. Aлe пpийшли iншi, лиxi чacи. Пoчaлacя кoлeктивiзaцiя, i вce, щo люди зapoбили cвoїм пoтoм, пoтpiбнo булo вiддaти... Xiбa ж xтo знaв, якa cтpaшнa бiдa чeкaє нa цi щeдpi зeмл? Гoдi булo уявити, щo гoлoднa cмepть cпуcтoшить вce нaвкoлo. Втpaтивши чoлoвiкa, poдичiв, Вapя зaлишилacь caмa з мaлeнькими дiтьми. Xтo змoжe їx вpятувaти?

За матеріалами сайту:  https://nashformat.ua/products/rozkolote-nebo-800642

Гурницька, Н. Мелодія кави у тональності кардамону. Кн. 1

Драматична історія забороненого кохання юної дівчини до набагато старшого за неї одруженого польського шляхтича, яка розгортається в атмосфері Львова XIX сторіччя! Що це — мінлива пристрасть чи справжні почуття? Для неї — це перше кохання, для нього — мабуть, уже й останнє...
Чи отримають закохані шанс змінити власну долю, залишитись разом і чи взагалі можливо побудувати щастя, балансуючи на краю прірви та порушуючи всі можливі заборони?..

Нікалео, Ніка. Квітникарка

Вікторії завжди здавалося, що її шлюб щасливий та безтурботний. Але одного разу вона переконалася у зраді чоловіка на власні очі. І якби не найкраща подружка Мар’яна, Віка ніколи б не наважилась на зміни, адже з чоловіком їх пов’язує син. Вікторія знаходить у собі сили жити далі, творить себе, закохується і мріє про нову родину, про ще одну дитину, донечку. Їй постійно сниться дівчинка, яка здається знайомою і кличе Віку мамою, що її страшенно лякає і бентежить. Та життя жінки летить шкереберть, коли під час гінекологічного огляду в неї виявляють пухлину. Лікувати її береться гінеколог з бездоганною репутацією та жахливим характером...

Ніка Нікалео — українська письменниця і журналістка, громадська діячка та натхненниця Львівського жіночого літературного клубу. Дипломант конкурсу «Коронація слова-2010» за роман «Dolce Vita», лауреат «Коронації слова-2013» у номінації «Вибір видавця» за роман «Любові полум’я»  та ін.

Від переможниці конкурсу «Книга року»

Дашвар, Люко. Мати все

Назва «Мати все», як і назви усіх книжок Дашвар, що побудовані на грі слів, мають неперевершену властивість з ювелірною точністю передавати захований у сюжетні лінії зміст. В основу роману письменниця поклала реальну життєву історію, яку колись побачила на одеському пляжі і в якій, переконана письменниця, багато людей побачать своє власне невигадане життя. Історія професорської доньки у якої було все: турботлива мама, коханий чоловік, гарна квартира, вдосталь грошей — ідеальне життя. Але як всі прекрасно знають — «багаті теж плачуть». Підступ і брехня — ось на чому «авторитарна» мати побудувала родинну ідилію. Все життя Іветта присвятила хворому синові Платону. Старша дочка Ліда змушена, як і мати, доглядати за братом, жертвуючи всім. А мати вирішила купити сину живу ляльку, яка б задовольняла природні потреби юнака. Так у родині з`явилася Рая, і… Світло однієї любові розігнало морок іншої. Саме тепер Ліда дізналася, що Платон і сільське дівча не єдині маріонетки в руках Іветти!

За матеріалами сайту:  https://www.e-reading.club/book.php?book=1001373

Дашвар, Люко. Рай-центр

Чи можна досягти успіху, не зрадивши себе? Люба впевнена, що так. Вона вчиться, працює в заможній родині і навіть змогла приборкати нахабну господиню. Але несподівано перед дівчиною постає вибір — залишатися гордою і самотньою чи бути поруч з коханим хлопцем, мати якого — та сама жінка, в якої вона працювала...

Дашвар, Люко. Молоко з кров’ю

Яке то щастя — зустріти свою половинку і покохати! Коли душа сягає неба, коли розумієш: ось твоя доля... Першій красуні на селі Марусі-румунці до пари став Льошка — розумний, красивий, успішний, — то й жити б їм, як королям. І яке їй діло до сусіда, хирлявого рудого Стьопки-німця в поламаних окулярах? От тільки чомусь щоночі йде він до бузкового куща біля Марусиної хати, і щоночі вона відчиняє вікно...

За матеріалами сайту: https://www.yakaboo.ua/ua/moloko-z-krov-ju-1915299.html?gclid=EAIaIQobChMIhvDEg7O35wIVA8YYCh23Yw_lEAQYBSABEgKcofD_BwE