1702

Шановні користувачі! Вітаємо Вас з Масляною!

Масляна символізує проводи зими та зустріч із весною. За церковною традицією тиждень називається сирним або м’ясопусним. Масляна поділяється на три частини:

  • зустріч у понеділок;
  • широкий четвер;
  • прощальна неділя.

        У перший день Масляної готують холодець зі свинячих ніжок та  святкують. Жінки відвідують оселі, у яких є дорослі неодружені парубки й незаміжні дівчата. Дівчата оздоблюють колодки стрічками та квітками й прив’язують їх до лівої руки парубкам. У свою чергу парубки мають обдаровувати дівчат грішми, прикрасами та ласощами.

        Дуже важливий етап святкування Масляної – частування тещі, яке відбувається в п’ятницю. Саме від Масляної  бере свій початок вислів «до тещі на млинці».

        Головна страва на Масляну – млинці зі сметаною, вареники з сиром, гречані млинці на смальці та інша обрядова їжа. Оладки та млинці – ритуальна  страва слов’ян ще з язичницьких часів.  Ця обрядова їжа вважається старими людьми необхідною для породіль, хворих людей, нею частували одне одного при народжені дитини, при поминанні померлих. Млинці на Масляну можуть буть різні: і прісні, і солодкі, і з начинкою,і дріжджові та ін.

        Останній день Масляної – Прощена неділя. Це суто християнський обряд, за яким неможна постувати з гріхами на душі. Першими  просять одне одного пробачення  священик і парафіяни одразу після вечірньої  служби. Літні люди в цей час відвідують  рідних, друзів і просто знайомих щоб пробачити одне одному заподіяні кривди.

        Прикмети на Масляну:

        Яка погода встановиться цього тижня, така буде й на Великдень.

        Якщо сонце зійде рано, значить, весна буде ранньою.

 

 

        

 

    

 Традиції і свята українського народу. Донецьк, 2007р. – С.68