2804

Театр – це така кафедра,

з якої можна багато сказати світові

М. В. Гоголь

Сучасний Дніпро – місто театральне. Будь-який його мешканець  легко перелічить  вам щонайменше три, а то й п’ять відомих театри: Оперний, «Крик», Шевченка, Горького (на сьогодні драми та комедії), «Віримо». А ще є Театр ляльок, Молодіжний, Дніпровська філармонія  та інші, на будь-який вік та смак.

Але першим професійним театром в Україні, який отримав статус Державного, був саме наш Дніпровський національний академічний український музично-драматичний театр ім. Т. Г. Шевченка.  Створений у 1918 році у Києві, маючи зав. літом П. Тичину, в репертуарі – класичні  та модернові твори, а у трупі – найвідоміших артистів, корифеїв сцени, театр був досить популярний на теренах України у 20-30 рр. Сезон 1927-28 рр. вже проходив у Дніпропетровську. Під час Другої Світової було створено дві концертні бригади, які дали понад 300 концертів на фронті. У 50-60 рр. трупа поповнилася новими молодими артистами, випускниками Київського державного театрального інституту ім. І. Карпенка-Карого, до репертуару було включено не лише класику, а й сучасні твори. Гастролі  Україною та Європейськими містами, участь в конкурсах та почесні нагороди, а головне – постійна любов глядачів, як дорослих, так і маленьких – саме на це й була спрямована праця всього колективу театру, як наприкінці 90-х, так і в перші десятиліття 2000-х.

Шевченківцям притаманні як високий професіоналізм, патріотизм, відповідальний підхід до вибору творів, так і глибина почуттів, ліризм та щирий український гумор. Тож при нагоді завітайте до театру, оберіть виставу на свій смак та отримайте естетичну насолоду від зустрічі з мистецтвом.

За книгою : Дніпропетровський академічний українськиймузично-драматичнийтеатр ім. Т. Г. Шевченка. - Дніпро : Свідлер А. Л., 2017. – 110 с.