0307

До уваги користувачів! Запрошуємо до читання! 

Фонд художньої літератури поповнено книгами сучасного

українського письменника Сергія Жадана

Абонемент, к. 167, працює: пн-пт. 9.00 – 16.00.


Повне ім'я: Сергій Жадан. Дата народження 23 серпня 1974 р.

Біографія: Сергій Вікторович Жадан — особистість різнобічна: одночасно поет, прозаїк, автор есе, перекладач і організатор літературних фестивалів, рок-концертів, театралізованих вистав і навіть акцій громадянської непокори. Тим, хто хоче зрозуміти, чим живе сучасна українська література, радимо купити збірки віршів Сергія Жадана, а заодно почитати розповіді й романи цього популярного письменника, відмічені міжнародними літературними преміями.

У книгах Сергія Жадана відбилися знакові події епохи: розпад СРСР, надії й розчарування, блукання умів, війна і пошуки виходу з кризи. І все це переломлюється крізь призму людської особистості — живої, вдумливої, люблячої, яка страждає і намагається знайти опору в нещадному світі.

Двічі його твори ставали переможцями конкурсу «Книга року ВВС».

FF


  • Жадан, С. Господь симпатизує аутсайдерам. 10 книг віршів: Збірка / С. Жадан. – 2-ге вид. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2016. – 512 с.

10 книг віршів Поезія Сергія Жадана давно стала своєрідною візитівкою сучасної української літератури. Ця книга – 10 поетичних збірок під однією обкладинкою – найповніше на сьогодні видання творів найулюбленішого українського поета. Плисти на хвилях літер, пірнати у вир слів, жадібно хапати повітря й слухати. Вірші, від яких хочеться плакати, радіти, співати, сміятися й думати.

  • Жадан, С. Месопотамія : збірка / С. Жадан ; худож. М. Фоя. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2016. – 288 с.: іл.

«Месопотамія» за змістовним наповненням — це дев'ять прозових історій і тридцять віршів-уточнень. Усі тексти цієї книги — про одне середовище, герої переходять з історії в історію, а потім — у вірші. Філософські відступи, фантастичні образи, вишукані метафори й специфічний гумор — тут є все, що так приваблює у творах Сергія Жадана. Історії Вавилона, переказані для тих, хто цікавиться питаннями любові і смерті. Життя міста, що лежить поміж рік, біографії персонажів, які б'ються за своє право бути почутими й збагнутими, хроніка вуличних сутичок і щоденних пристрастей. Освідчення і зради, втечі і повернення, ніжність і жорстокість.

Сам автор вважає, що ця книга «дуже харківська і надзвичайно інтимна». Жадан стверджує, що це найбільш особиста його книжка, оскільки про Харків він ще ніколи лірично не писав. Ідея назви книги, як говорить Жадан, така, що Харків лежить між двома ріками: між Лопанню і Харковом, «наше місто як межиріччя, як Месопотамія — місто на горі, земля між ріками».

«Була мета привернути більше уваги до цього міста (Харкова), тому що Харкова у літературі, на жаль, не так багато. Мені його, скажімо, бракує. Тому хотілося зробити таку дуже міську книгу, дуже урбаністичну і, власне, взяти за основу саме харківські ландшафти».

 

  • Жадан, С. Інтернат : роман / Сергій Жадан. – Чернівці : Меридіан Черновіц, 2017. – 334 с.

Війна завжди приходить несподівано. Просто розумієш, що чуєш звук пострілів та бачиш вогонь у вікні, і звичний хід днів безповоротно порушується. Тепер настав час боротися за власне виживання та вирішити, за якими барикадами доведеться опинитися. Саме такий вибір доведеться зробити Павлу, до чийого будинку наближається лінія фронту, яку потрібно переступити...

«Інтернат» — глибокий та захопливий роман, який відбив бачення автора життя в зоні АТО, його драму проблеми вибору та самоідентичності, національної психології та патріотизму, радикальних поглядів та ліберальної байдужості. Це не роман-епопея, яка покликана стати панорамою того, що відбувається на Сході України. Це локальна історія одного звичайного шкільного вчителя — його прагнень, мотивації та цілей перед небезпекою, коли за лічені години може помінятися історія і твоє місце в ній. Вона також про цілий регіон, який вже звикли вважати окремим, але все одно продовжують за нього боротися.

Джерело: https://nashformat.ua/products/internat-706931

  • Жадан, С. ДНК : роман / Сергій Жадан [та ін.] ; авт. ідеї Сергій Жадан, Фоззі, [передм. і післямова Фоззі ; худож. Katerina Sad]. – Харків : Клуб сімейн. дозвілля, 2018. – 240 с. : іл.

• 7 відомих авторів у одній збірці

• Унікальний літературний формат

• Оригінальна за формою та приголомшлива за задумом родинна сага

У не дуже віддаленому майбутньому звичайний український студент Андрій Чумак стає піддослідним у науковому експерименті: розшифровка генетичного коду дасть йому змогу особисто пережити найяскравіші моменти з життя предків.

Сім історій у книжці – сім спогадів, які дивним чином зберігалися десь у структурі ДНК нащадка протягом 150 років. Ще чотири секретні складові – і науково-фантастичний роман неочікувано перетворюється на правдиву розповідь про батьків і Батьківщину: про пошуки справедливості й гіркі розчарування, перемоги й поразки. Пошматована, розкидана по світу примхами долі, родина Чумаків утратила головне – зв’язок поколінь. Чи не в цьому полягає трагедія всього українського народу? І хто вчиться на наших помилках?

Детальніше: https://www.yakaboo.ua/ua/dnk.html

  • Жадан, С.
    Біг Мак. Перезавантаження : збірка / Сергій Жадан. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. – 299 с.

Усе починається з вокзалу – зустрічі й прощання, дороги та краєвиди, обличчя та вчинки... Одного разу потрібно зважитися й вирушити в подорож назустріч майбутньому, щоб віднайти точку відліку – або кнопку "перезавантаження". Тож наші мандри лише починаються... До видання ввійшли як уже знайомі читачеві, так і малознані оповідання одного з найвідоміших письменників сучасної України.

  • Жадан, С. Anarchy in the Ukr. Луганський щоденник / С. Жадан. – Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. – 236 с.: іл.

Задуманий як цикл подорожніх нарисів, присвячених місцям бойової слави Нестора Махна, твір став своєрідною сагою про ще одне втрачене — рокенрольне — покоління, на чию долю випали тектонічні розломи геополітичних змін кінця ХХ — початку ХХІ століття.

Слід зазначити, що відтоді його неодноразово перевидавали різними мовами й у різних країнах. Утім, пропонована книжка все ж є унікальною, адже її останній розділ щойно написаний: через десять років автор знову відвідує ті ж місця, проте цього разу атмосфера — як і в часи Нестора Івановича — просякнута війною. Коло замкнулося. «Так сталося, що саме свобода — її потреба, її розуміння, її усвідомлення — робить нас усіх у нашій країні ворогами, примушує нас ненавидіти одне одного, більше того — примушує нас одне одного знищувати. Я зовсім не схильний впадати в дидактику й стверджувати, що ми виявилися до неї не готовими, що свободи виявилося забагато, що ми не здатні дати їй раду, що ми не в стані її контролювати. Свободи не буває забагато. Просто замало буває нашого серця. І нашого розуму».

  • Жадан,Сергій. Вогнепальні й ножові : збірка біблійн. та кримін. балад / С. Жадан. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2012. – 157 с.

Нова книжка Сергія Жадана – нарешті з новими віршами. Мабуть, саме таке визначення є найточнішим: надто вже багато останнім часом виходило в нього різноманітних книжок вибраного, перевибраного та відібраного. Ще одна новація книжки «Вогнепальні й ножові» полягає в тому, що вона вийшла у видавництві «Клуб Сімейного Дозвілля», а не у «Фоліо», де досі С.Жадан видавав майже всю поезію. Ну, й можна відзначити не зовсім традиційне оформлення збірки: замість звичного обігрування поп-культурних образів-штампів тут бачимо оригінальну графіку дніпропетровських художниць сестер Аліни та Карини Гаєвих, переважно портрети, — то з наївно-монументально виконаними уркаганами (як на обкладинці), то з експресіоністично розмитими й покресленими затуманеними постатями. Оформлення якісне, хоча наскільки чітко воно корелює з текстами – ще питання.

Книжка складається з п’яти розділів. У першому – «Опій» – зібрано вірші умовно кримінальної тематики. Другий – «Апостоли» – містить тексти з історіями революційними і метафізично забарвленими. Третій – «Фляга» – з домінуванням любові та води. Четвертий – «Камені» – насправді розлога поема міської ідентичності, пафосу замозахисту міста, вірогідно, інспірована подіями в Харкові 2010 року навколо винищення частини Лісопарку. П’ятий – «Коментарі» – щось середнє між есеєм і ліричною прозою.

За матеріалами Вікіпедії та сайту: http://litakcent.com/2012/04/23/vohnepalnyj-i-nozhovyj-zhadan-kryminal-relihija-ljubov-socialka/