1610

МІЖНАРОДНИЙ ТИЖДЕНЬ ВІДКРИТОГО ДОСТУПУ 

(1925 ЖОВТНЯ 2020 р.)

Міжнародний тиждень Відкритого доступу, присвячений Руху Відкритого доступу до наукової інформації, проводиться щороку у останній тиждень жовтня. Ця акція надає можливість краще ознайомитись з перевагами, які надає відкритий доступ, обмінятися досвідом, ідеями щодо впровадження Відкритого Доступу та допомагає розширити коло учасників Руху Відкритого доступу.

Тема цьогорічного Міжнародного тижня Відкритого доступу – «Відкрито з метою: вжиття заходів для формування структурної рівності та інклюзії» (“Open with Purpose: Taking Action to Build Structural Equity and Inclusion” – http://www.openaccessweek.org/profiles/blogs/2020-theme-announcement-english).

Відкритий доступ – це безкоштовний, швидкий, постійний, повнотекстовий доступ в режимі реального часу до наукових та навчальних матеріалів для будь-якого користувача у глобальній інформаційній мережі.

Відкритий доступ до інформації для користувачів реалізується через два основних шляхи:

1) Депонування (також відомо як «зелений» шлях до відкритого доступу, чи самоархівування) – дослідники розміщують свої статті або препринти, дисертації та інші типи наукових та навчальних документів у відкритому тематичному чи інституційному електронному архіві (репозитарії).

2) Публікація в журналах відкритого доступу робить матеріали доступними в режимі реального часу. Всі витрати на створення такого журналу та організації доступу несе автор статті та інституція, де він працює, кінцевий користувач отримує доступ до журналу безкоштовно. Приклади журналів можна знайти в Directory of Open Access Journals (https://doaj.org/).

В читальному залі відділу наукової літератури (кімн. 262) можна ознайомитися з книжковою виставкою, присвяченій цій темі.

Матеріал взято з сайту:https://uk.wikipedia.org/wiki/Відкритий_доступ