2310

Коронація слова

Шановні користувачі! До фонду бібліотеки надійшло 

науково-довідкове видання на відзначення 20-річчя Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» 2000-2020

     Ідея конкурсу виникла в середині 1990-х рр., коли його засновники, Тетяна та Юрій Логуші, шукали по київських книгарнях романи до читання українських письменників. Окрім маси залежаного соцреалізму, цікаве не часто траплялося і вони були змушені або повторно перечитувати класиків, або обирати іноземних письменників. Тому вони почали розслідувати причини занепаду ринку книжки серед учасників літературного процесу.

     Завдяки цій розвідці було визначено декілька причин занепаду книжкового ринку в Україні на початку незалежності, а саме:

  • автори не подавали своїх рукописів до видавництв;
  • глибока економічна криза створювала брак фінансів на відбір та успішність надрукованих творів;
  • з одного боку постала проблема книгопостачання, з іншого – книгорозповсюдження,
  • відсутність реклами, зникали книгарні; зменшувалась кількість читачів, які шукали щось нового

     В результаті, не відроджувалося літературне і культурне обличчя держави, що привело з часом до нерозуміння мовної і культурної сутності української державності серед широких кіл населення, особливо на сході і півдні країни. Україна, яка мала б виходити із зрусифікованого стану радянської системи, застрягла в переході. Задовольнити потреби всіх незадоволених і здеморалізованих учасників непрацюючого літературного процесу могла тільки одна унікальна схема, побудована на певних принципах та відповідних механізмах. Так було винайдено ідею та впроваджено в практику свій, сучасний український літературний проект «Коронація слова».

     Головна мета конкурсу – заохочувати письменників створювати романи, які захоплюють з першої сторінки і тримають увагу читача до кінця, тобто створення українських «бестселерів». Тільки такий твір може спокусити читача придбати відносно дорогу книжку і щоразу повертатися до автора за наступними творами. Тільки такий роман може мати гарантований успіх. А ціла хвиля таких романів встановлювала єдиний успішний шлях до відродження літератури..

     Конкурс повинен приймати тільки неопубліковані рукописи від усіх бажаючих без обмежень і без попередніх внесків або передплат. Кількість рукописів не обмежена.

     Відкритість (та анонімність) конкурсу усуває будь-яку упередженість або дискримінацію. В результаті, рукописи надходять:

  •  з усіх областей, збалансовані між собою західна і південносхідна Україна;
  •  автори всіх вікових категорій;
  •  всіх професій;
  •  чоловіки і жінки приблизно по рівному: від 46% до 54%.

     Анонімність забезпечується на кожному етапі. При отриманні рукопису, конкурс відокремлює імя автора від твору. Твір отримує номер і під цим номером проходить всі етапи до відзначення на сцені на церемонії нагородження. Тільки одна особа знає і в кінці поєднує автора з твором, щоб запросити на церемонію, але не вказуючи в запрошенні нагороду; це виявляється тільки на події. Ця анонімність уможливлює об’єктивне оцінювання творів і ставить у рівні умови, не зважаючи на автора, чи відомий письменник чи початківець, професіонал своєї справи чи аматор.

     Кожний твір опрацьовується двома експертами, які не знають один одного, не знають автора рукопису, а також не відомі авторові. Експерти ставлять бали. Середній бал двох експертів встановлює місце твору в загальному ряді. Переможці визначаються за найвищими балами.

     Після церемонії нагородження конкурс відкриває архів для видавництв. Відібрані твори отримують відзнаку конкурсу «Вибір видавця». Наприклад, в 2013 році, після церемонії нагородження і до Львівського книжкового форуму було видано понад 40 романів з яких 3 – лауреатів, 7 – дипломантів, а 30 – як «Вибір видавця», так і нові книги коронаційних письменників попередніх років. Додаткові відзнаки конкурсу — це різні тематичні «спец-премії» (напр. історичні, соціальні, патріотичні, «Золотий пістоль», юридичні, гумористичні, про кохання, тощо).

     Щоб запрацювала ланка книгарень, між видавництвом і читачем потрібні всі засоби торгового маркетингу: «Коронація слова» створювала і ставила стенди в книгарнях, на поличках розкладала книжки, розвішувала афіші/постери, які давали інформацію і рекомендації продавцям.

     Успіх в літературному прориві вимагав згуртованості всіх літературних сил, всіх письменників, незалежно від літературних організацій. До Коронації слова спочатку приєдналися НСПУ (Загребельний Павло – перший голова журі романів 2000 р., Мушкетик Юрій – куратор номінації романів, 2003-2006 рр., Яворівський Володимир, Баранов Віктор) і Асоціації письменників України (Федюк Тарас – куратор 2006-2009 рр., підтримували Забужко Оксана, Покальчук Юрко, Шкляр Василь)

     Довкола конкурсу створилося скупчення науковців, літературознавців: акад. Іван Дзюба – голова журі 2001 р., акад. Микола Жулинський – багато-разовий голова журі, ректор УВУ (Мюнхен) Ярослава Мельник, Володимир Панченко, Тамара Гундарова, Софія Філоненко, Оксана Сліпушко, Лариса Волошук, Іван Мегера, Анатолій Ткаченко.

     З часом, в міру того як наплив «коронаційних» письменників зростає, спостерігається наукова зацікавленість до цих письменників, їхніх творів; ефект впливу таких творів на суспільство і літературні та культурні процеси буде зростати. Засновники від самого початку задумували конкурс як стратегічну рушійну силу в розвитку інших вимірів культури, і визначили як пріоритетні для конкурсу романи, кіно, п’єси, і ліричну поезію.

     Романи завжди працювали головним двигуном і потоком літератури. В ХХ ст. романи стали письмовим матеріалом для перетворення в кіносценарії. В номінації для романів, конкурс відкрив 145 нових романістів (письменники, які не писали романів) і підсилив ще 73 письменників, які вже видавалися, але збільшили свою популярність і отримали заохочення далі писати. Разом 218 письменників видали 432 романи, з яких вперше відкриті конкурсом видали аж 295 романів.

     Важливість кіно, включно з телевізійними серіалами, у формуванні суспільства привело до створення, одночасно і з романами, окремої номінації для кіносценаріїв і вже в 2000 році конкурс визначив 13 кращих кіносценаристів. Створення номінації «Кіносценарій» підтримав Олександр Роднянський і до співпраці підключився Канал 1+1 як спонсор і як рекламодавець конкурсу.

     Твори авторів-переможців «Коронації слова» – це історичний та соціологічний портрет сучасної України. Сторінки рукописів віддзеркалюють життя справжніх людей: якими справами вони займалися, які життєві тягарі мали, чим захоплювалися і чим обурювалися, що їх тішило і що хвилювало, що давало піднесення і наповнювало гострими відчуттями. Власне, такі тексти для майбутніх поколінь – це літопис буття людей тієї доби, коли оновлювалася Україна.

За матеріалами сайту:http://koronatsiya.com/pro-konkurs/istoriya-ta-zdobutki/

Запрошуємо до абонементу художньої літератури, к.167, де Ви отримаєте книги, відзначені на конкурсі «Коронація слова»!