2411

Шановні користувачі! 

30 листопада виповнюється 

185 років від дня народження Марка Твена. 

Безумовно, цей автор вартий вашої уваги! 

Запрошуємо до читання!

Марк Твен (Семюел Ленгхорн Клеменс) (1835 – 1910) — американський письменник, громадський діяч. Його творчість охоплює безліч жанрів — гумор, сатира, філософська фантастика, публіцистика та ін, і у всіх цих жанрах він незмінно займає позицію гуманіста та демократа.

Народився в місті Флориді штату Міссурі 30 листопада 1835 р. Перші літературні твори, невеликі статті, в біографії Марка Твена були написані після 1847 р. Тоді після смерті батька брат Сема став видавати газету.

До громадянської війни служив лоцманом, а в 1861 році переїхав на захід. Там працював старателем, добував срібло. Потім Сем Клеменс став працювати в газеті, там же вперше підписався як Марк Твен.

Клеменс стверджував, що псевдонім «Марк Твен» було взято ним в юності з термінів річкової навігації. Тоді він був помічником лоцмана на Міссісіпі, а крик «Марк Твен» («mark twain» дослівно – «мітка два сажні») означав, що згідно з відміткою на лотліні досягнута мінімальна глибина, придатна для проходження річкових суден.

У 1865 році після поширення гумористичної історії Марка Твена по всій країні, до нього прийшов перший успіх. Його гумористична збірка розповідей «Знаменитая скачущая лягушка из Калавераса» була передрукована по всій країні і була названа «кращим твором гумористичної літератури, створеним в Америці до цього моменту».

У наступному році його відправили у відрядження на Гаваї. Листи, в яких він зобов’язався описувати свою подорож, також мали великий успіх у читачів. У 1867 році Твен здійснив чергову подорож — до Європи.

Під час мандрівки письменник відвідує Одесу, Севастополь та Ялту. Образ «південної пальміри» закріплюється в літературі: Зійшовши на берег, я ступив на одеські вулиці і вперше після довгої перерви нарешті відчув себе зовсім як вдома. З вигляду Одеса – американське місто: гарні широкі вулиці, до того ж прямі, невисокі будинки (у два-три поверхи) – просторі, охайні, без усіляких дивацьких прикрас; вздовж тротуарів росте наша біла акація, у місті панує ділова метушня. Саме так Марк Твен описує Одесу. Саме таким українське місто постає в американській літературі.

По поверненню в книзі «Простаки за границей» були опубліковані його листи.

Наступним творчим етапом у біографії Марка Твена стала критика американських політиків у формі сатири.

Однак найбільш відомий як письменник Марк Твен завдяки роману «Пригоди Гекльберрі Фінна». Будучи активним громадським діячем, Твен показував у своїх творах недоліки суспільства і влади. Це було причиною заборон деяких публікацій.

Помер видатний письменник 21 квітня 1910 від стенокардії. За рік до смерті він сказав: «Я прийшов в 1835 році з Кометою Галлея, через рік вона знову прилітає, і я розраховую піти разом з нею». Так воно і сталося.

На абонементі художньої літератури (к. 167) ви знайдете як ціле зібрання творів Марка Твена, так і окремі видання його творів. Чєкаємо з 9.00 до 16.30

За матеріалами сайтів : (https://bookclub.ua/read/tven/ )

(https://artefact.org.ua/literature/yak-mark-tven-pislya-podorozhi-do-ukrayini-zaklav-amerikansku-literaturu.html ).