3103

95 років тому народився Джон Фаулз,

один з найвидатніших письменників сучасності

Британський письменник, есеїст, романіст Джон Фаулз вважається одним з найвизначніших письменників-постмодерністів. Фаулз входить до рейтингу 50 найвеличніших британських письменників сучасності від 1945 року. Його твори торкаються цікавих та актуальних тем, у центрі яких – людина, її почуття, самосприйняття та творчість. Цього року, 31 березня талановитому британцю виповнилося б 95.

Джон Фаулз – з невеличкого містечка Лі-он-Сі, що в графстві Ессекс. Його батько займався тютюновою торгівлею. По закінчені школи став студентом Единбурзького університету, а в 1945 році, незадовго до закінчення Другої світової війни, залишив навчання заради воєнної кар'єри. Два роки Фаулз служив у морській піхоті, але змушений був покинути це заняття, так і не досягнувши чогось значного в цій сфері діяльності. Майбутній письменник вступає до Оксфордського університету.

Декілька років Фаулз викладав в університеті французького міста Пуатьє англійську мову, а згодом працював у гімназії грецького острова Спецеc, який пізніше і надихнув письменника на створення роману "Волхв". Дебютував же в літературі Фаулз із романом "Колекціонер". Він приніс письменнику славу та визнання. Тож Фаулз вирішив покинути викладацьку кар'єру і повністю присвятити себе літературній творчості.

Перу видатного британського письменника сучасності належать також "Жінка французького лейтенанта", "Деніел Мартін", "Мантісса", кілька повістей та есеїв.

Фаулз був відмінним спортсменом – грав у крикет і регбі.

Письменник дуже цікавився історією. У період з 1979 по 1988 рік він навіть працював куратором музею в Лайм – Реджіс.

Був двічі одружений. Першою його дружиною стала Елізабет Крісті. Вони одружилися 2 квітня 1954 року і Джон став прийомним батьком для її дочки від першого шлюбу. Другою дружиною (після смерті Елізабет) письменника була Сара Фаулз.

Джон Фаулз відомий тим, що вів закритий спосіб життя. Він рідко з’являвся на публічних заходах, надаючи перевагу тихій, домашній обстановці.

Чотири його романи були екранізовані. Це «Колекціонер», «Волхв», «Жінка французького лейтенанта» і «Вежа з чорного дерева».

У творах Джона Фаулза відзначають глибину філософської думки і теми. І це є одним з найпереконливіших аргументів, чому Фаулза варто читати. Окрім цього, глибокі за змістом та прихованим підтекстом твори Фаулза приваблюють ще й дивовижно цікавим сюжетом.

Джерелa: https://dovidka.biz.ua/dzhon-faulz-tsikavi-fakti

https://espreso.tv/article/2015/03/31/dzhon_faulz_pro_samopiznannya__filosofiyu_zhyttya_ta_kokhanny