0604

Шановні користувачі!

7 квітня відзначається Всесвітній день здоров’я

До цього дня пропонуємо вам поради відомого українського лікаря, ученого в галузі медицини та біокібернетики, громадського діяча, автора багатьох наукових монографій та популярних книг, академіка Миколи Михайловича Амосова. 

 

1. У більшості хвороб винна не природа, не суспільство, а тільки САМА людина. Найчастіше вона хворіє від своєї ліні і жадібності, але часто-густо й від власної глупоти.

2. Не уповайте лише на медицину. Вона непогано лікує багато хвороб, але НЕ може зробити людину здоровою. Поки що вона навіть не може навчити людину, ЯК стати здоровою.

Більше того: остерігайтеся потрапити в полон до лікарів! Часом вони схильні перебільшувати слабкості людини і могутність своєї науки, створюють у людей вдавані болячки і видають векселі, які не можуть оплатити.

3. Щоб стати здоровим, знадобляться власні зусилля. Зусилля постійні і значні. Замінити їх не вдасться нічим. Людина, на щастя, настільки досконала, що повернути здоров'я можна майже з будь-якої точки його занепаду. Щоправда, необхідні зусилля зростають залежно від старості і поглиблення хвороб людини.

4. Об'єм будь-яких зусиль залежить від стимулів, стимули — від значимості мети, від часу і ймовірності досягнення цієї мети. І, на жаль, але ще й від характеру!

Прикро, що здоров'я, як важлива мета, здебільшого постає перед людиною лише тоді, коли смерть стає близькою реальністю. Однак слабку людину навіть смерть не може надовго налякати.

5. Для здоров'я рівноцінно необхідні 4 умови:

— регулярні фізичні навантаження (особливо в зрілому віці),

— обмеження в харчуванні,

— загартовування,

— час і вміння відпочивати.

І ще п'яте — щасливе життя! На жаль, без перших 4-х умов ваше щастя вам здоров'я не забезпечить. Але якщо немає щастя в житті, то де знайти стимули для зусиль, щоб напружуватися і голодувати? На жаль!

6. Природа — милостива: достатньо 20-30 хвилин регулярного фізичного навантаження в день, але такого, щоб задихнутися, спітніти, і щоб пульс почастішав вдвічі. Якщо цей час подвоїти, то буде взагалі чудово.

7. Потрібно обмежувати себе в їжі. Підтримуйте вагу, як мінімум, ваш ріст (в см) мінус 100 = ваша вага (в кг).

Вибирайте: жити постійно впроголодь і бути худорлявим весь час або їсти досхочу, а потім кілька разів на рік голодувати.

8. Вміти розслаблятися — це ціла наука, але до неї потрібен ще й характер. Якби ж то він був!

9. Про щасливе життя... Кажуть, що здоров'я — щастя вже саме по собі. Це невірно: до здоров'я так легко звикнути і перестати його помічати. Однак воно допомагає здобути щастя в родині і в роботі. Допомагає, але це лише одна із багатьох складових щастя.

А от хвороба — вона вже точно — нещастя. Якщо важка.

А якщо легка, то деяким навіть приємно: можна розслабитися, і, може, інші поспівчувають. Або хоча б сам себе пожалієш.

То ж чи варто боротися за здоров'я?

Подумайте!

Ще одне маленьке доповнення — спеціально для молодих. Зрозуміло, ви — здорові, і вам зарання ще морочити собі голову думками про майбутні хвороби. Але... час, він — швидкоплинний. Не встигнете кліпнути оком, як відсвяткуєте тридцятиріччя, і почнеться перша декада, коли варто задумуватися про майбутнє...

Крім того — на жаль! — і зараз вже не всі ви маєте файне здоров'я.

До мене нерідко приходять налякані юнаки і дівчата, які вже хапаються за свою ліву половину грудей, скаржаться на серцебиття і розгортають свої електрокардіограми. На щастя, у більшості з них нема ніякої хвороби, крім детренованості. Подивишся такого на рентгені: серце у нього — маленьке, стиснулося від бездіяльності. Йому б бігати або хоча б танцювати кожен день, а він сидить за книгами ще й цигарку не випускає із рота. І спить вже з таблетками. Таким, мабуть, потрібно читати книжку (отримувати знання) далі. Тим більше, що молоді люди тепер на слово не вірять, вимагають доказів. (Правильно роблять, зрозуміло.)

Але і ті, що здорові, яким книжку читати не потрібно, не забувайте: рух, зелена їжа, загартовування і час для сну — дійсно вам необхідні...

Можете мені повірити!

До його порад варто прислухатися!

Джерело : фейсбук