1711

Як відзначають День студента і як виникло це свято

Міжнародний день студента відзначається у багатьох країнах світу 17 листопада. Головне студентське свято – чудовий привід відволіктися від навчальних буднів і "відірватися" по повній. Однак історія його виникнення пов'язана з сумними подіями воєнних років.

Офіційна дата свята українських студентів, що збігається з міжнародною, була встановлена указом президента в 1999 році. З того часу учні вищих навчальних закладів, технікумів, коледжів та училищ відзначають відразу два "професійних" свята: Міжнародний День студента (17 листопада), а також Тетянин день – на честь покровительки всіх студентів (25 січня).

На Всесвітньому конгресі студентів у 1946 році було прийнято рішення встановити дату святкування Міжнародного дня студентів щорічно 17 листопада в пам'ять про трагічні події, що сталися в 1939 році в Празі. Саме в листопаді того року на території Чехословацької республіки нацистами був жорстоко придушений мирний мітинг, відправлені в концтабір більше тисячі студентів, активісти протестів вбиті в стінах в'язниці.

Все почалося з демонстрації 28 жовтня 1939 на честь річниці створення Чехословацької держави. На Вацлавській площі Праги зібралися десятки тисяч людей. Окупаційна німецька влада виступала категорично проти подібної маніфестації, тому для розгону мітингувальників були вислані наряди поліції. Щоб натовп швидше розійшовся з площі, поліцейські почали стрілянину, в ході якої був застрелений один робочий і тяжко поранений студент медичного унівеситету Ян Оплетал. Його доставили в лікарню, але 11 листопада він помер. Похорон Оплетала 15 листопада перерiс в масштабний мітинг, основними учасниками якого стали празькі студенти. Фашисти не могли змиритися з цією грандіозною протестною акцією, тому під керівництвом самого Гітлера був ретельно спланований і реалізований план під назвою "17 листопада". Через два дні після похорону Яна Оплетала, німецькі війська оточили студентські гуртожитки, заарештували і відправили в концтабір близько 1200 молодих людей, а 9 активістів стратили у в'язниці без суду і слідства. Наймолодшому заарештованому студенту було 19 років. Гітлер також наказав закрити всі навчальні заклади в Чехословаччині.

Через три роки в Лондоні відбулася зустріч студентів Європи, які боролися проти нацизму. Її учасники прийняли рішення встановити свято День студента 17 листопада в пам'ять про чеську молодь. А вже після закінчення війни, в 1946 році, Міжнародний союз студентів (IUS) на Всесвітньому конгресі підтримав ініціативу святкування дня пам'яті загиблих студентів з Праги. З тих часів студенти з понад 100 країн, що входять в IUS, щорічно відзначають Міжнародний день студента 17 листопада.

Cучасне свято прийнято проводити весело з масою розважальних заходів в стінах навчальних закладів і за їх межами.

Вітаємо з днем студента! Бажаємо яскравих буднів, веселих друзів, продуктивного навчання, успішних іспитів, зданої сесії, лояльних викладачів. Нехай студентські роки стануть самими незабутніми та крутими, принесуть знання, диплом, надійну дружбу і позитивні враження!

***

З Днем студента! Бажаємо удачі, енергії, натхнення, яскравих вражень, легких іспитів, цікавих подій. Нехай студентські роки пройдуть легко, безтурботно і залишать приємні спогади на все життя. Нехай сьогоднішнє свято буде супервеселим і відчайдушним!

Всіх студентів зі святом! Нехай кожен вчиться в задоволення, освоює нові горизонти, прагне до більшого! Щоб будь-яка сесія була успішно здана, а іспити далися легко!


Молодіжний й відчайдушний,

День студента вже настав.

Я вітаю і бажаю —

Щоб в навчанні ти встигав.

Щоб усі науки разом

Знайшли притулок в голові,

 І тобі допомагали

У дорослому житті!

Нехай всі сесії здаються

 І не бувало, щоб хвостів,

Нехай студенти всі сміються,

 Бажаю щастя й радощів!


Лекцій — не нудних, професорів — не суворих,

семінарів — цікавих і плідних.

Заліків — автоматом, сесій — коротких.

Ночей — веселих, друзів — відчайдушних.

З Днем студента!


З днем студента вітаю,
І зараз всього побажаю:
Легкого навчання,
Виправдань сподівання,
Щоб сесія не дошкуляла,
І щоб прийшла до тебе халява,
Бажаю хвости здавати,
І солодко вночі спати,
У столовій смачно їсти,
На відмінно скласти іспит!


За матеріалами сайтів:

https://styler.rbc.ua/ukr/zhizn/den-studenta-istoriya-prazdnika-1479293650.html 

https://liza.ua/materialyi-na-ukrainskom-yazyike/den-studenta-vitannya-ta-listivki/