2211

До уваги користувачів

До абонементу художньої літератури надійшли нові примірники журналу про мистецтво та колекціонування «Антиквар» за 2021 рік. Кожен з номерів (№№ 1-2, 3, 4) цікавий по-своєму, тому запрошуємо вас особисто переглянути свіжі часописи.

Увага журналістів цьогоріч прикута до приватного музейництва, зокрема № 1-2 2021 р. пропонує нам огляд колекції родини Понамарчуків, одній з най масштабніших приватних колекцій в нашій країні та музей «Духовні скарби України», створений з експонатів особистого зібрання. У 1993 році лікар-кардіолог Ігор Тарасович Понамарчук вирішив піти з медицини і зайнятися справою, якою захоплювався ще з дитинства, — колекціонуванням. Антикварний бізнес і приватне колекціонування творів мистецтва у той час в Україні лише починалися: не було аукціонних домів, приватних галерей та лабораторій, що здійснювали б експертизу творів. Колекціонери покладалися на власну інтуїцію, до­віру до людей, у яких купували мистецькі твори, та не переставали вивчати нове, поглиблювати свої знання в історії культури.

№ 3 пропонує відвідати Victoria Museum – Музей костюма і стилю Вікторії Лисенко, що у Києві. Колекція, зібрана в цьому музеї, надає чудову можливість перенестися в минуле, уловити «аромат епохи», відчути його через автентичні речі, що несуть на собі ознаки стилю та моди певного часу. Однак навіть таке вишукане зібрання ризикувало би втратити інтерес з боку публіки, коли б існувало винятково у форматі постійної експозиції. Утім, періодичне зміщення акцентів у подачі та інтерпретації речей, занурення їх у новий контекст, дарують відвідувачам і нові враження, і нові знання. За чотири роки роботи Victoria Museum в його стінах відбулося 10 виставок, перші з яких «Столична мода ХVІІІ -ХІХ століття: кіно та артефакти», (2017 р.) «Дух часу, дух розкоші» (2018 р.), «Скромна розкіш минулої епохи» (2019 р.)

Часопис за № 4 — не тільки про мистецтво Одеси від 60‑х років минулого століття до 20‑х теперішнього, але й про особливості створення сучасного музею «з нуля», про участь власника у повсякденному житті закладу, про те, що спонукає до меценатства і допомагає не розчаровуватися в державі та суспільстві, про підтримку художнього процесу та мистецького середовища, про значення культурних об’єктів для новітньої урбаністики — про те, як усе це робиться сьогодні в Одесі.

Докладніше за посиланнями: https://issuu.com/89785/docs/pages_from_antikvar_n01_121_/1 ;

https://www.facebook.com/commerce/products/123-%C2%ABnon-official-art%C2%BB/4544169158968198?ref=mini_shop_product_details&referral_code=page_shop_card