1711

Відомо, що росія, отримуючи поразку за поразкою на полі бою, перейшла до свого улюбленого методу – ракетного тероризму. Починаючи з 10 жовтня, рф систематично обстрілює критичну інфраструктуру по всій території України. Зокрема під ударом опинилися електроенергетичні об’єкти – третина енергетичної інфраструктури зазнала ушкоджень. 


Щоб упоратися з наслідками та якнайшвидше все відремонтувати, доводиться застосовувати стабілізаційні відключення електроенергії.

Окрім того, влада закликала українців максимально мінімізувати споживання електрики. Народ поставився до цього з розумінням

У цій статті Finance.ua розповість, які прилади найбільше тягнуть електроенергії, як мінімізувати її споживання та чи можливо знищити всю енергосистему України

Як скоротити споживання електроенергії

Як не дивно, насамперед потрібно замінити всі лампочки розжарювання на світлодіодні. Завдяки цій нехитрій маніпуляції місячне споживання електроенергії можна скоротити на третину. Наприклад, світлодіодні аналоги 100-ватних лампочок мають від 8 до 15 Вт потужності, а світла дають стільки ж.

Але це не означає, що в пікові (та й не тільки) години потрібно вмикати освітлення в усій квартирі. Виходьте з правила: одна кімната – один світильник.

Прання і миття посуду в машинці краще перенести на ніч, коли навантаження на мережу буде мінімальним. Багато машинок (як пральних, так і посудомийних) мають функцію відкладеного запуску.

Найбільше енергії витрачається саме для нагрівання води в машинках, тому не зайвим буде виставити мінімально допустимий температурний режим.

Пилотяг можна замінити щітками й віником або ж використовувати бездротові чи робопилотяги (батарею заряджати вночі).

Замість електрочайника грійте воду на газу. Відмова від електрочайника допоможе заощадити близько 20 кВт-год електроенергії на місяць.

Не тримайте бойлер постійно ввімкненим – нагрівайте воду безпосередньо перед використанням.

Зрештою, взагалі не тримайте техніку, яку не використовуєте, ввімкненою в розетки. Це ще й елемент безпеки, бо в разі стрибка напруги техніка може згоріти.

Якщо для розігрівання їжі стоїть вибір між мікрохвильовкою чи електроплитою, краще скористатися першою, адже мікрохвильовка впорається із задачею швидше.

І не вмикайте одночасно потужні прилади. Якщо вже так склалося, що вам необхідно ними скористатися, робіть це по черзі. Наприклад, доцільніше спочатку пропилотяжити, а потім запускати прання, ніж робити це паралельно.

Чим запастися на випадок відключення електроенергії

Міненерго надало поради для громадян про те, чим варто запастися на випадок відключення електроенергії, яке може виникнути внаслідок російських обстрілів енергетичної інфраструктури.

Мінімальний набір має складатися з таких речей:

ліхтарики;

батарейки;

павербанки;

свічки та сірники;

термос;

питна вода;

їжа, що не потребує приготування.

За можливості також варто подбати про наявність:

запасу питної та технічної води, їжі тривалого зберігання на кілька днів;

радіоприймача на батарейках;

сонячного зарядного пристрою для мобільних телефонів;

акумуляторної батареї;

туристичного примуса для приготування їжі;

генератора (лише для приватного будинку).


«Просимо кожну родину потурбуватись про запас необхідних речей та приладів, що допоможуть зробити більш комфортнішим очікування, поки енергетики відновлюватимуть пошкоджену чи зруйновану росіянами енергетичну інфраструктуру», — наголосили у відомстві.


За посиланням https://finance.ua/ua/saving/jaki-prystroi-zidaut-najbilshe-elektroenergii ви можете дізнатись про те, як влаштована енергетична система України, як розрахувати витрати електроенергії, що найбільше «з’їдає» електрики та інші актуальні теми