2312

Шановні користувачі!

Для християн усього світу Різдво є одним з головних релігійних свят. Традиція відзначати його зародилася в незапам’ятні часи, і у всіх християнських віруваннях безпосередньо святу передує довгий пост. Зараз Різдво відзначається навіть у багатьох країнах, де християнського населення не так вже й багато.

Вперше почали святкувати Різдво Христове в III-IV столітті. Точно сказати зараз вже складно.

25 грудня було офіційно оголошено датою народження Ісуса Христа Папою Римським Юліусом I в 320 році, сімнадцять століть тому.

Католики і протестанти святкують Різдво 25 грудня за григоріанським календарем. А в Україні і ряді інших країн православні християни відзначають цей день 7 січня, що за старим юліанським календарем також відповідає 25 грудня.

Традиційно різдвяна ялина прикрашається Віфлеємською зіркою.

Головну українську ялинку встановлюють на Хрещатику в Києві. В інших містах святкові дерева також розташовують в історичних центрах.

У католиків та православних християн Різдво є другим за важливістю релігійним святом після Воскресіння Господнього.

У Лондоні 20-метрова ялина встановлюється кожне Різдво на Трафальгарській площі з 1946 року. Щороку її в подарунок надсилає Норвегія, як знак вдячності за допомогу під час Другої Світової війни.

В американському Нью-Йорку ялинку на Різдво встановлюють на одному і тому ж місці, перед Рокфеллер-Центром, з 1931 року. Прикрашають її приблизно 30 тисячами лампочок.

Найважча в світі різдвяна ялинка кожен рік з’являється на озері Лагоа, що в бразильському місті Ріо-де-Жанейро. При висоті 85 метрів вона важить близько 530 тонн, причому вона не стоїть на місці, а плаває в озері. Її прикрашають 3 мільйони лампочок кожен рік!

Найвища в світі ялинка була встановлена на Різдво в Мехіко, столиці Мексики, в 2009 році. Вона мала висоту 110,35 метрів, що дорівнює висоті хмарочоса в 40 поверхів.

У США Різдво є державним святом і вихідним днем з 1870 року.

Традиція дарувати на Різдво подарунки існує у всіх країнах, де відзначається це свято. Вона пішла з Біблії, де описані дари волхвів.


Бібліотека неодноразово зверталась до теми зимових свят.

Запрошуємо переглянути деякі наші відео привітання і публікації на сайті:

https://www.youtube.com/watch?v=-IUNWrMvev4&t=78s

https://www.youtube.com/watch?v=b959R0S_eSY

https://library.diit.edu.ua/uk/article/808

https://library.diit.edu.ua/uk/article/805

https://library.diit.edu.ua/uk/article/663

https://library.diit.edu.ua/uk/article/662

https://library.diit.edu.ua/uk/article/660

https://library.diit.edu.ua/uk/article/811


Також можна отримати книжки за темою з фондів бібліотеки,

на абонементах та в читальних залах створено виставки літератури

Перероблено. За матеріалами Інтернет та сайту: https://tsikavi-fakty.com.ua/tsikavi-fakty-pro-rizdvo/