2501
Останнім у 2022 р. поповненням повнотекстової бази даних «Металургійна україніка» НБ УДУНТ (ІПБТ) (http://ecat.diit.edu.ua/met/index.html ) стала електронна копія книги Лауэнштейнъ, Р. Механика. Элементарный курсъ / ред. К. Аренсъ ; переводъ съ 7-го изд. М. П. Новгородскаго. Санктъ-Петербургъ : Изданiе К. Л. Риккера, 1908. 85,1 МБ. (Сканувала Бондар Л. М.) (http://ecat.diit.edu.ua/met/m2022_12.pdf)


Цей курс «Механіка» було розроблено інженером і професором Будівельно-Ремісничої школи у Карлсруе Рудольфом Лауенштейном в 1904 році. Закінчив подальшу обробку курсу «Механіки» в 1906 р. його друг і товариш професор К. Аренс. Книжку видано у С.-Петербурзі за перекладом М.П. Новгородського в 1908 р. 
У пропонованому курсі «Механіки» подано матеріал, який узгоджений із вимогами у середніх технічних школах (ремісничих школах). При цьому було звернено більше уваги на практичні додатки, ніж на суто теоретичні дослідження: до кожного відділу книги додано низку практичних завдань з рішеннями. До тексту додається 218 креслень.
Книга зберігається у фонді рідкісних та цінних видань Наукової бібліотеки УДУНТ (ІПБТ).