1204

Шановні користувачі!

Наближається одне зі значних свят для християн – Великдень, 

Тож пропонуємо вам розповідь про останній, Великий тиждень перед Пасхою

 

Страсний тиждень – найважливіший у церковному календарі. Це особливий період, кожного дня згадують про якусь певну подію з житія Ісуса Христа напередодні розп’яття.

Дати Страсного тижня залежать від Великодня. Цього року Воскресіння Христове ми відзначаємо 16 квітня, а Страсна седмиця припадає з понеділка, 10 квітня, до суботи, 15 квітня. Кожен день Страсного тижня має особливий сенс і називається Великим. У храмах на цьому тижні не відзначають дні святих, не проводять вінчання і хрещення - проходять урочисті служби та підготовка до Великодня.

Великий понеділок. У цей день в храмах згадують старозавітного патріарха Йосипа, якого брати продали в рабство. Йосип став прообразом страждаючого Спасителя. На службі читають євангельський уривок про прокляття Христом безплідної смоковниці - символ нерозкаяної душі. У понеділок також починають здійснювати чин мироваріння - виготовляють особливе освячене ароматичне масло (миро), яке застосовують для помазання після хрещення.

Великий вівторок. У цей день згадують, як Ісус викрив фарисеїв і книжників, а також його притчі про Страшний суд і кінець світу, про десять дів, про таланти і данини кесарю.

Велика середа. У цей день Іуда зрадив Христа за 30 срібняків. Також згадують грішницю, яка омила ноги Ісуса. У Велику середу в храмах останній раз читають молитву з поклонами - поклони під час літургії скасовуються до Трійці. Також в цей день сповідуються.

Великий ( Чистий) четвер. В цей день під час Тайної вечері Христос дав апостолам хліб і вино й промовив: "Це є тіло Моє і це є кров Моя". Потім він з учнями пішов в Гетсиманський сад помолитися - там його зрадив Іуда Іскаріот. У цього дня проходить особлива служба "Дванадцяти пристрасних Євангелій", де віруючі згадують про страждання Господа. В Чистий четвер в народі прийнято раннім ранком встати, скупатися, поміняти білизну, навести лад в домі. Також в Чистий Четвер печуть паски і фарбують яйця.

Велика (Страсна) п'ятниця. Це найскорботніший день - у п'ятницю розіп'яли Христа. У храмах на службі згадують страждання Спасителя, з вівтаря виносять плащаницю - зображення Христа, що лежить у гробі. Цей день називають ще Страсна п'ятниця.

Велика Субота. За переказами, після смерті Христос потрапив в пекло - і визволив звідти душі праведників, в тому числі і Адама з Євою. У храмах проходять урочисті служби, але священики вже надягають світлі святкові облачення - світ завмирає в очікуванні Христового Воскресіння. У цей день починають освячувати в храмах принесені паски і яйця.

Прикмети та звичаї Страсного тижня:

  • Останнього тижня перед Великоднем дотримуються суворого посту. У понеділок, вівторок і п'ятницю - сухоїдіння, у Великий четвер дозволена їжа з маслом і трохи вина. У Страсну п'ятницю можна їсти тільки хліб і пити воду, У Велику суботу - сухоїдіння.
  • Не можна у цей період відмовляти у допомозі. Вважається, що на Страсний тиждень сам Господь у подобі людини може про щось просити.
  • Не можна сваритися й гніватися, під забороною також заздрощі та брехня.

За матеріалами сайту : https://www.0532.ua/news/3577416 та відкритих джерел

У фонді нашої бібліотеки є окремий розділ, де зібрано релігійну літературу. Переглянути її можна на сайті НБ https://library.diit.edu.ua/uk та на наших виставках.